Muqaddimah Mishkat

Muqaddamah ini mengandungi perbahasan ilmiah berkenaan Ilmu Mustalah Hadis. Perbahasan ini menggunakan istilah-istilah Arab dan lebih sesuai untuk pembacaan ilmiah bagi mereka yang mempunyai latar belakang pengajian Arab.

مُقَدَّمَةٌ فِي بَيَانِ بَعْضِ مُصْطَلَحَاتِ عِلْمِ الْحَدِيْثِ مِمَّا يَكْفِي فِي شَرْحِ الْكِتَابِ مِنْ غَيْرِ تَطْوِيلٍ وَإِطْنَابٍ

Ini ialah muqaddamah (pengenalan) yang menjelaskan sebahagian istilah-istilah dalam ilmu ḥadiś yang memadai untuk mensyarahkan kitab ini, ianya tidak terlalu panjang dan tidak terlalu pendek.

Lafaz Hadiś

Ketahuilah bahawa ‘ḥadis’ mengikut istilah jumhur muhaddiśin diitlaqkan (digunakan secara umum) untuk perkataan, perbuatan dan taqrir (pengukuhan oleh) Nabi .
اعْلَمْ أَنَّ الْحَدِيْثَ فِيْ اصْطِلَاحِ جُمْهُوْرِ الْـمُحَدِّثِينَ يُطْلَقُ عَلَى قَوْلِ النَّبِيِّ وَفِعْلِهِ وَتَقْرِيْرِهِ.
Makna taqrir Nabi ialah seseorang melakukan perbuatan atau menyebut sesuatu perkataan di hadapan Nabi sendiri sedangkan Baginda tidak mengingkari dan tidak menegah bahkan berdiam diri dan mengukuhkannya, iaitu perkataan atau perbuatan itu telah disabitkan dan dperkukuhkan oleh Nabi .
وَمَعْنَى التَّقْرِيْرِ أَنَّهُ فَعَلَ أَحَدٌ أَوْ قَالَ شَيْئًا فِيْ حَضْرَتِهِ وَلَمْ يُنْكِرْهُ وَلَمْ يَنْهَهُ عَنْ ذَلِكَ بَلْ سَكَتَ وَقَرَّرَ.

Pembahagian Hadis Mengikut Intiha (Penghujung) Sanad Hadis

Apabila sanad ḥadiś berakhir kepada Nabi maka hadis itu dinamakan marfuʿ (مرفوع). Apabila sanad ḥadiś berakhir kepada sahabah maka ia dinamakan mauquf (موقوف). Sebagai contoh dikatakan:
  1. Ibn Abbas  berkata
  2. Ibn Abbas  melakukan
  3. Ibn Abbas  mengiqrarkan
  4. Diriwayatkan daripada Ibn Abbas  secara mauquf
  5. Diriwayatkan daripada Ibn Abbas  secara mauquf
Ḥadiś yang sanadnya berakhir kepada tabiin maka ia dipanggil maqṭuʿ (مقطوع). Sebahagian ulamaʾ mengkhususkan lafaz ‘hadiś’ untuk hadiś marfuʿ dan mauquf sahaja manakala hadiś maqṭuʿ dinamakan ‘Aśar’ (أثر).
فَمَا انْتَهَى إِلَى النَّبِيِّ يُقَالُ لَهُ الْمَرْفُوْعُ وَمَا انْتَهَى إِلَى الصَّحَابِيِّ يُقَالُ لَهُ الْمَوْقُوْفُ كَمَا يُقَالُ قَالَ أَوْ فَعَلَ أَوْ قَرَّرَ ابْنُ عَبَّاسٍ أَوْ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ مَوْقُوْفًا أَوْ مَوْقُوْفٌ عَلَى ابْنِ عَبَّاسٍ وَمَا انْتَهَى إِلَى التَّابِعِي يُقَالُ لَهُ الْمَقْطُوْعُ وَقَدْ خَصَّصَ بَعْضُهُمْ الْحَدِيْثَ بِالْمَرْفُوْعِ وَالْمَوْقُوْفِ إِذْ الْمَقْطُوْعُ يُقَالُ لَهُ الْأَثَرُ
  1. قال ابن عباس
  2. فعل ابن عباس
  3. قرّر ابن عباس
  4. عن ابن عباس موقوفاً
  5. موقوف على ابن عباس

Athar

Kadangkala aśar itu dipanggil marfuʿ juga seperti dikatakan al-adʿiyah al-maʾśurah ‘الأدعية المأثورة’ kerana doa-doa tersebut datangnya dari Nabi . Imam Ṭaḥāwi telah menamakan kitab beliau yang merangkumi penerangan mengenai hadis-hadis nabawi dan perkataan-perkataan sahabah dengan nama Syarḥ Maʿāni al-Aśar.
Imam Sakhawi berkata bahawa Imam Ṭabarani mempunyai sebuah kitab yang bernama Tahzib ul-Aśar sedangkan kitab itu dikhususkan dengan ḥadiś-hadiś marfuʿ sahaja, manakala hadis-ḥadiś mauquf yang dinyatakan di dalamnya hanya secara ikutan bukan secara asal.
وَقَدْ يُطْلَقُ الْأَثَرُ عَلَى الْمَرْفُوعِ أَيضًا كَمَا يُقَالُ الْأَدْعِيَةُ الْمَأْثُورَةُ لِمَا جَاءَ مِنَ الْأَدْعِيَةِ عَنِ النَّبِيِّ وَالطَّحَاوِيُّ سَمَّى كِتَابَهُ الْمُشْتَمِلَ عَلَى بَيَانِ الْأَحَادِيثِ النَّبَوِيِّةِ وآثَارِ الصَّحَابَةِ بِشَرْحِ مَعَانِي الْآثَارِ وَقَالَ السَّخَاوِيُّ إِنَّ لِلطَّبَرَانِيِّ كِتَاباً مُسَمَّى بِتَهْذِيبِ الْآثَارِ مَعَ أَنَّهُ مَخْصُوصٌ بِالْمَرْفُوعِ وَمَا ذُكِرَ فِيهِ مِنَ الْمَوْقُوفِ فَبِطَرِيقِ التَّبْعِ وَالتَّطَفُّلِ.

Lafaz Khabar dan Hadiś

Lafaz ‘ḥadiś’ dan ‘khabar’ mengikut pendapat yang masyhur mempunyai makna yang sama. Sebahagian ʿulamaʾ telah mengkhususkan ‘hadis’ untuk perkara-perkara yang diriwayatkan daripada Nabi , sahabah dan tabiin, manakala ‘khabar’ dikhususkan untuk perkara-perkara yang diriwayatkan mengenai kisah-kisah para raja dan pemerintah serta berita-berita zaman dahulu. Oleh itu mereka yang menyibukkan diri (masyghul) dengan ḥadiś dipanggil muḥaddiś dan mereka yang menyibukkan diri dengan tarikh (sejarah) dipanggil ikhbari.
وَالْخَبَرُ وَالْحَدِيثُ فِي اْلمَشْهُورِ بِمَعْنَى وَاحِدٍ وَبَعْضُهُمْ خَصُّوا الْحَدِيثَ بِمَا جَاءَ عَنِ النَّبِيِّ وَالصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِينَ وَاْلخَبَرَ بِمَا جَاءَ عَن أَخْبَارِ اْلمُلُوكِ وَالسَّلاَطِيْنَ وَاْلأَيَّامِ اْلمَاضِيَةِ وَلِهَذَا يُقَالُ لِمَنْ يَشْتَغِلُ بِالسُّنَّةِ مُحَدِّثٌ وَلِمَنْ يَشْتَغِلُ بِالتَّوَارِيْخِ إِخْبَارِيٌّ.

Hadiś Marfuʿ

Ḥadiś marfuʿ kadang kala secara ṣarih (jelas) dan kadang kala secara hukmi.
Rafʿ ṣarih (رفع صريح) pada qauli seperti seorang sahabi berkata, “Aku mendengar Rasullah bersabda demikian…” atau seperti perkataan sahabah atau selain sahabah, “Rasulullah bersabda…” atau “Diriwayatkan daripada Rasulullah bahawa baginda bersabda demikian.”
(Rafʿ ṣarih) pada perbuatan seperti perkataan sahabah, “Aku melihat Rasulullah melakukan sesuatu,” atau, “Diriwayatkan daripada Rasulullah bahawa baginda melakukan sesuatu,” atau, diriwayatkan daripada sahabi atau selain sahabi secara rafʿ, atau sahabi atau selain sahabi meriwayatkan secara rafʿ “Sesungguhnya Baginda melakukan sesuatu.”
(Rafʿ ṣarih) pada taqriri seperti seorang sahabi atau selain sahabi berkata, “seseorang telah melakukan sesuatu dihadapan Nabi ,” dan beliau tidak menyebut keingkaran Baginda.
وَالرَّفْعُ قَدْ يَكُوْنُ صَرِيْحًا وَقَدْ يَكُوْنُ حُكْمًا. أَمَّا صَرِيحًا فَفِي الْقَوْلِي كَقَولِ الصَّحَابِي سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ يَقُولُ كَذَا أَوْ كَقَولِهِ أَوْ قَولِ غَيرِهِ قَالَ رَسُولُ اللهِ أَوْ عَنْ رَسُولِ اللهِ أَنَّهُ قَالَ كَذَا وَفِي اْلفِعْلِ كَقَوْلِ الصَّحَابِيّ رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ فَعَلَ كَذَا أَوْ عَنْ رَسُولِ اللهِ أَنَّهُ فَعَلَ كَذَا أَوْ عَنِ الصَّحَابِيّ أَوْ غَيْرِهِ مَرْفُوعاً أَوْ رَفَعَهُ أَنَّهُ فَعَلَ كَذَا وَفِي التَّقْرِيْرِيّ أَنْ يَقُولَ الصَّحَابِيُّ أَوْ غَيْرُهُ فَعَلَ فُلَانٌ أَوْ أَحَدٌ بِحَضْرَةِ النَّبِي كَذَا وَلَا يَذْكُرُ إِنْكَارَهُ.

Rafʿ Hukmi

Adapun rafʿ hukmi, ia seperti seorang sahabi yang tidak mengetahui perkhabaran daripada kitab-kitab terdahulu memberitahu mengenai sesuatu yang tiada ruang untuk melakukan ijtihad (buah fikiran manusia) mengenainya sama ada berkenaan perkara-perkara yang telah lalu seperti perkhabaran para anbiyaʾ, atau perkara-perkara yang akan datang seperti peperangan-peperangan (yang akan berlaku di akhir zaman), fitnah-fitnah dan kedahsyatan hari Qiyamah, atau mendapat pahala yang khusus daripada perbuatan tertentu atau balasan yang khusus daripada kejahatan tertentu, hanyasanya beliau telah mendengar perkara-perkara ini daripada Nabi.
Atau seorang sahabi melakukan perbuatan yang bukan daripada kefahaman akalnya, atau seorang sahabi memberitahu bahawa mereka melakukan demikian pada zaman Nabi kerana zahirnya baginda maklum dengan perkara tersebut dan turunnya wahyu mengenainya.
Atau mereka berkata “من السنة كذا”, kerana zahir di sini muradnya ialah sunnah Nabi . Sebahagian ulamaʾ berpendapat masih ada ihtimal (kemungkinan) bahawa yang dimaksudkan dengan sunnah itu ialah sunnah sahabat atau khulafaʾ rashidin kerana ia juga dinamakan sunnah
وَأَمَّا حُكْمًا فَكَإِخْبَارِ الصَّحَابِيِّ الَّذِي لَمْ يُخْبِرْ عَنِ الْكُتُبِ اْلُمتَقَدِّمَةِ مَا لَا مَجَالَ فِيْهِ لِلْاِجْتِهَادِ عَنِ الْأَحْوَالِ الْمَاضِيَةِ كَأَخْبَارِ اْلأَنْبِيَاءِ أَوِ اْلآتِيَةِ كَاْلمَلَاحِمِ وَاْلفِتَنِ وَأَهْوَالِ يَوْمِ اْلقِيَامَةِ أَوْ عَنْ تَرَتُّبِ ثَوَابٍ مَخْصُوْصٍ أَوْ عِقَابٍ مَخْصُوْصٍ عَلَى فِعْلٍ فَإِنَّهُ لَا سَبِيْلَ إِلَيْهِ إِلَّا السَّمَاعَ عَنِ النَّبِي أَوْ يَفْعَلُ الصَّحَابِيُّ مَا لَا مَجَالَ لِلْاِجْتِهَادِ فِيْهِ أَوْ يُخْبِرُ الصَّحَابِي بِأَنَّهُمْ كَانُوا يَفْعَلُونَ كَذَا فِي زَمَانِ النَّبِي لِأَّنَ الظَّاهِرَ اطِّلَاعُهُ عَلَى ذَلِكَ وَنُزُولُ الوَحْيِ بِهِ أَوْ يَقُوْلُونَ وَمِنَ السُّنَّةِ كَذَا لِأَنَّ الظَّاهِرَ أَنَّ السُّنَّةَ سُنَّةُ رَسُوْلِ اللهِ وَقَالَ بَعْضُهُمْ إِنَّهُ يَحْتَمِلُ سُنَّةَ الصَّحَابَةِ وَسُنَّةَ الخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ فَإِنَّ السَّنَّةَ يُطْلَقُ عَلَيْهِ.

Sanad, Isnad dan Matan

Fasal: Sanad ialah jalan kepada hadiś iaitu para perawi yang meriwayatkan hadiś tersebut. Isnad mempunyai makna yang sama dengan sanad. Kadang kala isnad juga memberi makna penyebutan sanad dan penceritaan mengenai tariq matan (perawi hadiś). Matan ialah lafaz-lafaz yang berakhir padanya isnad. Jika seorang perawi pun tidak gugur di tengah sanad maka hadis itu ialah hadis muttasil. ʿAdam us-suqut ‘عدم السقوط’ (tiada pengguguran) ini dinamakan ittiṣal ‘اتصال’. Jika seorang perawi atau lebih gugur maka hadis itu ialah hadis munqaṭiʿ ‘منقطع’ dan suqut ‘سقوط’ (pengguguran) itu ialah ‘انقطاع’ inqiṭaʿ.
فَصْلٌ: السَّنَدُ طَرِيْقُ الْحَدِيْثِ وَهُوَ رِجَالُهُ الَّذِينَ رَوَوْهُ وَالْإِسْنَادُ بِمَعْنَاهُ وَقَدْ يَجِئُ بِمَعْنَى ذِكْرِ السَّنَدِ وَالْحِكَايَةِ عَنْ طَرِيْقِ الْـمَتْنِ وَالْـمَتْنُ مَا انْتَهَى إِلَيْهِ الْإِسْنَادُ فَإِن لَمْ يَسْقُطُ رَاوٍ مِنَ الرُّوَاةِ مِنَ اْلبَيْنِ فَالْحَدِيْثُ مُتَّصِلٌ وَيُسَمَّى عَدَمُ السُّقُوْطِ اِتِّصَالًا وَإِنْ سَقَطَ وَاحِدٌ أَوْ أَكْثَرُ فَالْحَدِيْثُ مُنْقَطِعٌ وَهَذَا السُّقُوْطُ اِنْقِطَاعٌ

Muʿallaq

Pengguguran sama ada dipermulaan sanad, ia dinamakan muʿallaq. Perbuatan menggugurkan ini dinamakan taʿliq. Perawi yang digugurkan itu kadangkala seorang dan kadangkala ramai. Kadangkala kesemua rawi digugurkan sepertimana kebiasaan musannifin mereka berkata, “Rasulullah bersabda....”
Terdapat banyak taʿliqat dalam tarajim (topik-topik) di dalam Sahih Bukhari. (Hukum) bagi taʿliqat (dalam Sahih Bukhari) ialah hukum ittisal kerana Imam Bukhari telah melazimkan dirinya bahawa di dalam kitab ini tidak didatangkan kecuali hadis yang sahih, akan tetapi ia tidak berada pada martabat masanid kecuali hadis yang beliau sebutkan secara musnad pada tempat lain di dalam kitabnya.
وَالسُّقُوْطُ إِمَّا أَنْ يَكُوْنَ مِنْ أَوَّلِ السَّنَدِ وَيُسَمَّى مُعَلَّقًا وَهَذَا اْلإِسْقَاطُ تَعْلِيْقًا وَالسَّاقِطُ قَدْ يَكُوْنُ وَاحِدًا وَقَدْ يَكُوْنُ أَكْثَرَ وَقَدْ يُحْذَفُ تَمَامُ السَّنَدِ كَمَا هُوَ عَادَةُ اْلُمَصَنِّفِيْنَ يَقُوْلُوْنَ قَالَ رسُوْلُ اللهِ .
وَالتَّعْلِيْقَاتُ كَثِيْرَةٌ فِي تَرَاجِمِ صَحِيْحِ اْلبُخَارِي وَلَهَا حُكْمُ اْلاتِّصَالِ لِأَنَّهُ اِلْتَزَمَ فِي هَذَا اْلكِتَابِ أَنْ لَا يَأْتِي إِلَّا بِالصَّحِيْحِ وَلَكِنَّهَا لَيْسَتْ فِي مَرْتَبَةِ مَسَانِيْدِهِ إِلَّا مَا ذَكَرَ مِنْهَا مُسْندًا فِي مَوْضِعٍ آخَرَ مِنْ كِتَابِهِ.
Kadangkala dibezakan pada taʿliqat ‘تعليقات’ ini hadis yang disebutkan dengan sighah jazam ‘جزم’ dan maʿlum ‘معلوم’ seperti katanya, “قال فلان” atau “ذكر فلان”, ini menunjukkan sabitnya isnad hadis tersebut di sisi beliau, maka ia adalah sahih dengan pasti. Manakala hadis yang beliau sebutkan dengan sighah tamriḍ ‘تمريض’ dan majhul ‘مجهول’ seperti ‘قيل ويقال وذكر’, mengenai kesahihan hadis tersebut di sisi beliau ada perbahasan. Akan tetapi disebabkan beliau menyebut hadis itu di dalam kitab ini maka ia mempunyai asal yang sabit (bersanad). Oleh itu para muhaddisin menyatakan, “Taʿliqat Bukhari adalah muttaṣil dan sahih.”
وَقَدْ يُفَرَّقُ فِيْهَا بِأَنَّ مَا ذَكَرَ بِصِيْغَةِ اْلَجزْمِ وَالْمَعْلُوْمِ كَقَوْلِهِ قَالَ فُلَانٌ أًوْ ذَكَرَ فُلَانٌ دَلَّ عَلَى ثُبُوْتِ إِسْنَادِهِ عِنْدَهُ فَهُوَ صَحِيْحٌ قَطْعًا وَمَا ذَكَرَهُ بِصِيْغَةِ التَّمْرِيْضِ وَالْمَجْهُوْلِ كَقِيْلَ وَيُقَالُ وَذُكِرَ فَفِيْ صِحَّتِهِ عِنْدَهُ كَلَامٌ وَلَكِنَّهُ لَمَّا أَوْرَدَهُ فِيْ هَذَا الْكِتَابِ كَانَ لَهُ أَصْلٌ ثَابِتٌ وَلِهَذَا قَالُوْا تَعْلِيْقَاتُ الْبُخَارِيِّ مُتَّصِلَةٌ صَحِيْحَةٌ.

Mursal

Jika pengguguran berlaku di akhir sanad, jika ia berlaku selepas tabiin maka hadiś itu ialah hadis mursal dan perbuatan ini (dinamakan) irsal, seperti tabiin mengatakan, “Rasulullah bersabda…”. Kadangkala bagi pendapat muhaddisin, mursal dan munqatiʿ itu semakna. Akan tetapi, istilah yang pertama lebih masyhur. Hukum bagi hadis mursal ialah tawaqquf (ditangguhkan daripada beramal) di sisi jumhur ʿulama kerana tidak diketahui yang gugur itu śiqah ‘ثقة’ (boleh dipercayai) atau pun tidak. Ini kerana tabiin kadangkala meriwayatkan daripada tabiin yang siqah dan kadangkala daripada tabiin yang tidak siqah.
وَإِنْ كَانَ السُّقُوْطُ مِنْ آخِرِ السَّنَدِ فَإِنْ كَانَ بَعْدَ التَّابِعِيِّ فَالْحَدِيْثُ مُرْسَلٌ وَهَذَا الفِعْلُ إِرْسَالٌ كَقَوْلِ التَّابِعِيِّ قَالَ رَسُوْلُ اللهِ وَقَدْ يَجِيْءُ عِنْدَ الْمُحَدِّثِيْنَ الْمُرْسَلُ وَالْمُنْقَطِعُ بِمَعْنىً وَالْاِصْطِلَاحُ الْأَوَّلُ أَشْهَرُ وَحُكْمُ الْمُرسَلِ التَّوَقُّفُ عِنْدَ جُمْهُوْرِ الْعُلَمَاءِ لِأَنَّهُ لَا يُدْرَى أَنَّ السَّاقِطَ ثِقَةٌ أَوْ لَا لِأَنَّ التَّابِعِيَّ قَدْ يَرْوِيْ عَنِ التَّابِعِيِّ وفي التَّابِعِينَ ثِقَاتٌ وَغَيْرُ ثِقَاتٍ

Hukum Mursal

Mengikut pendapat Imam Abu Hanifah dan Imam Malik hadis mursal maqbul secara mutlaq. Mereka mengatakan sesungguhnya tabiin tersebut mengirsalkan hadis itu kerana sempurnanya wusuq ‘وثوق’ dan iʿtimad ‘اعتماد’, kerana perbahasan ini mengenai (tabiin) yang śiqah. Kalaulah ḥadiś tersebut tidak ṣaḥiḥ di sisinya maka tabiin tersebut tidak akan berkata “Rasulullah bersabda”. Mengikut pendapat Imam Syafiʿi sekiranya ḥadiś mursal itu dikuatkan dengan riwayat yang lain sama ada mursal atau musnad walaupun ḍaif sekali pun maka ianya diterima. Terdapat dua pendapat diriwayatkan daripada Imam Ahmad.
Kesemua ikhtilaf ini berlaku apabila diketahui bahawa adat tabiin tersebut hanya mengirsalkan daripada perawi yang siqah sahaja. Akan tetapi jika adatnya mengirsalkan hadis daripada rawi yang siqah dan tidak maka hukumnya tawaqquf secara ittifaq, demikian dinyatakan. Dalam perbahasan ini, terdapat lebih tafsil (perincian) yang disebutkan oleh Imam Sakhawi di dalam Syarh ul-Alfiah.
وَعِنْدَ أَبِي حَنِيفَةَ وَمَالِكٍ الْمُرْسَلُ مَقْبُولٌ مُطْلَقًا وَهُمْ يَقُولُونَ إِنَّمَا أَرْسَلَهُ لِكَمَالِ الوُثُوقِ وَالاِعْتِمَادِ لِأَنَّ الْكَلَامَ فِي الثِّقَةِ وَلَوْ لَمْ يَكُنْ عِنْدَهُ صَحِيحًا لَمْ يُرْسِلْهُ وَلَمْ يَقُلْ قَالَ رَسُولُ اللهِ وَعِنْدَ الشَّافِعِيِّ إِنِ اعْتُضِدَ بِوَجْهٍ آخَرَ مُرْسَلٍ أَوْ مُسْنَدٍ وَإِنْ كَانَ ضَعِيْفًا قُبِلَ وَعَن أَحْمَدَ قَوْلَانِ وَهَذَا كُلُّهُ إِذَا عُلِمَ أَنَّ عَادَةَ ذَلِكَ التَّابِعِيِّ أَنْ لَا يُرْسِلَ إِلَّا عَنِ الثِّقَاتِ وَإِنْ كَانَتْ عَادَتُهُ أَنْ يُرْسِلَ عَنِ الثِّقَاتِ وَعَنْ غَيْرِ الثِّقَاتِ فَحُكْمُهُ التَّوَقُّفُ بِالْاِتِّفَاقِ كَذَا قِيْلَ وَفِيْهِ تَفْصِيلٌ أَزْيَدُ مِنْ ذَلِكَ ذَكَرَهُ السَّخَاوِيُّ فِيْ شَرْحِ الْأَلْفِيَّةِ.

Muʿḍal

Jika gugur itu berlaku di pertengahan sanad, maka jika perawi yang gugur itu dua orang secara berturut-turut maka ia dinamakan muʿḍal (معضل), jika perawi yang gugur itu seorang atau lebih tetapi bukan pada satu tempat maka dinamakan ia munqaṭiʿ. Berdasarkan ini munqatiʿ menjadi satu bahagian daripada “bahagian tidak muttaṣil.” Kadangkala munqati disebut secara mutlaq dengan makna tidak muttasil yang merangkumi semua bahagiannya. Berdasarkan makna ini maka ia dijadikan muqsim (bahagian-bahagian).
وَإِنْ كَانَ السُّقُوْطُ مِنْ أَثْنَاءِ الْإِسْنَادِ فَإِنْ كَانَ السَّاقِطُ اثْنَيْنِ مُتَوَالِيًا يُسَمَّى مُعْضَلًا بِفَتْحِ الضَّادِ وَإِنْ كَانَ وَاحِدًا أَوْ أَكْثَرَ مِنْ غَيْرِ مَوْضِعَ وَاحِدٍ يُسَمَّى مُنْقَطِعًا وَعَلَى هَذَا يَكُوْنُ اْلُمنْقَطِعُ قِسْمًا مِنْ غَيْرِ اْلُمتَّصِلِ وَقَدْ يُطْلَقُ اْلُمنْقَطِعُ بِمَعْنَى غَيْرِ المُتَّصِلِ مُطْلَقًا شَامِلًا لِجَمِيْعِ اْلأَقْسَامِ وَبِهَذَا الْمَعْنَى يُجْعَلُ مُقْسِمًا

Mengenali Inqiṭaʿ

Inqita (terputusnya sanad) dan suqut rawi (gugurnya perawi) diketahui dengan mengetahui ʿadam ul-mulaqat (tiada pertemuan) di antara rawi dan marwi ʿanhu (orang yang diambil riwayat daripadanya), sama ada (mereka itu) tidak sezaman, atau tidak pernah bertemu di antara keduanya dan tiada juga pengijazahan daripada marwi ʿanhu kepada rawi, berdasarkan hukum ilmu tarikh (sejarah) yang menerangkan kelahiran perawi-perawi, kewafatan mereka, penentuan waktu-waktu mereka menuntut ilmu dan pengembaraan mereka dalam menuntut ilmu. Dengan ini ilmu tarikh menjadi bidang ilmu yang asal dan pegangan di sisi muhaddisin.
وَيُعْرَفُ اْلاِنْقِطَاعُ وَسُقُوْطُ الرَّاوِي بِمَعْرِفَةِ عَدَمِ اْلُمَلَاقَاةِ بَيْنَ الرَّاوِي وَالْمَرْوِي عَنْهُ إِمَّا بِعَدَمِ الْمُعَاصَرَةِ أَوْ عَدَمِ اْلاِجْتِمَاعِ وَاْلإِجَازَةِ عَنْهُ بِحُكْمِ عِلْمِ التَّارِيْخِ الْمُبَيِّنِ لِمَوَالِيدِ الرُّوَاتِ وَوَفَيَاتِهِمْ وَتَعْيِيْنِ أَوْقَاتِ طَلَبِهِمْ وَارْتِحَالِهِمْ وَبِهَذَا صَارَ عِلْمُ التَّارِيْخِ أَصْلًا وَعُمْدَةً عِنْدَ اْلُمحَدِّثِيْنَ

Mudallas

Di antara bahagian-bahagian munqatiʿ ialah mudallas (مدلَّس). Perbuatan ini dinamakan tadlis dan pelakunya mudallis. Surahnya ialah perawi tidak menamakan syaikh yang dia dengar daripadanya bahkan merawikan daripada perawi yang di atas syaikhnya dengan lafaz yang memberi waham akan samaʿ dan tidak jazam sebagai satu penipuan, seperti perawi berkata, “عَنْ فُلانٍ,” atau, “قَالَ فُلانٌ”.
Tadlis (تدليس) dari segi lughah (bahasa) ialah menyembunyikan aib barang jualan, adalah dikatakan ianya terbit daripada perkataan “ad-dalas” iaitu percampuran kegelapan atau kegelapan yang bersangatan. Dinamakan ia dengan demikian itu kerana perkongsian dalam makna lughawi dan istilahi pada kesamarannya.
وَمِنْ أَقْسَامِ اْلُمنْقَطِعِ اْلُمَدَلَّسُ بِضَمِّ اْلِميْمِ وَفَتْحِ اللَّامِ اْلُمشَدَّدَةِ وَيُقَالُ لِهَذَا الفِعْلِ التَّدْلِيْسُ وَلِفَاعِلِهِ مُدَلِّسٌ بِكَسْرِ اللَّامِ وَصُوْرَتُهُ أَنْ لَا يُسَمِّيَ الرَّاوِي شَيْخَهُ الَّذِي سَمِعَهُ مِنْهُ بَلْ يَرْوِي عَمَّنْ فَوْقَهُ بِلَفْظٍ يُوْهِمُ السَّمَاعَ وَلَا يُقْطَعُ كَذِبًا كَمَا يَقُوْلُ عَنْ فُلَانٍ وَقَالَ فُلَانٌ وَالتَّدْلِيْسُ فِي اللُّغَةِ كِتْمَانُ عَيْبِ السِّلْعَةِ فِي اْلبَيْعِ وَقَدْ يُقَالُ إِنَّهُ مُشْتَقٌّ مِنَ الدَلَسِ وَهُوَ اخْتِلَاطُ الظَّلَامِ وَاشْتِدَادُهُ سُمِّيَ بِهِ لاِشْتِرَاكِهِمَا فِي اْلخَفَاءِ.

Hukum Tadlis

Syaikh (Imam Ibnu Hajar al-ʿAsqalani ) berkata, “Hukum mereka yang telah sabit daripadanya tadlis ialah hadis tersebut hanya diterima jika perawi menyatakan dengan jelas lafaz tahdis. Imam Syumuni berkata, “Tadlis ialah haram di sisi para imam.” Diriwayatkan daripada Imam Wakiʿ bahawa beliau berkata, “Menyembunyikan keaiban pada pakaian adalah tidak harus, maka bagaimana pula tadlis pada hadis boleh berlaku.” Imam Syuʿbah telah membuat kenyataan yang keras dalam mencela perbuatan tadlis. Ulama berbeza pendapat dalam menerima riwayat mudallis. Sebahagian ahli hadis dan fiqah berpendapat bahawa tadlis ialah jarah (kritikan). Oleh itu, seseorang yang dikenali melakukan tadlis maka hadisnya tidak diterima secara mutlaq dan ada pendapat mengatakan diterima. Jumhur berpendapat tadlis itu diterima daripada seseorang yang dikenali bahawa dia hanya melakukan tadlis daripada siqah seperti Ibnu ʿUyainah dan menolak seseorang yang melakukan tadlis daripada para perawi yang lemah dan selainnya sehinggalah dia menyatakan dengan jelas samaʿnya dengan perkataannya, “سمعت أو حدثنا أو أخبرنا”.
قَالَ الشَّيْخُ وَحُكْمُ مَنْ ثَبَتَ عَنْهُ التَّدْلِيْسُ أَنَّهُ لَا يُقْبَلُ مِنْهُ إِلَّا إِذَا صَرَّحَ بِالتَّحْدِيْثِ قَالَ الشُّمُنِي التَّدْلِيْسُ حَرَامٌ عِنْدَ اْلأَئِمَّةِ رُوِيَ عَنْ وَكِيْعٍ أَنَّهُ قَالَ لَا يَحِلُّ تَدْلِيْسُ الثَّوْبِ فَكَيْفَ بِتَدْلِيْسِ الحَدِيْثِ وَبَالَغَ شُعْبَةُ فِي ذَمِّهِ وَقَد اخْتَلَفَ العُلَمَاءُ فِي قَبُوْلِ رِوَايَةِ اْلُمدَلِّسِ فَذَهَبَ فَرِيْقٌ مِنْ أَهْلِ الحَدِيْثِ وَالفِقْهِ إِلَى أَنَّ التَّدْلِيْسَ جَرْحٌ وأنَّ مَنْ عُرِفَ بِهِ لاَ يُقْبَلُ حَدِيْثُهُ مُطْلَقًا وَقِيْلَ يُقْبَلُ وَذَهَبَ الجُمْهُورُ إِلَى قَبُوْلِ التَّدْلِيْسِ مَنْ عُرِفَ أَنَّهُ لَا يُدَلِّسُ إِلَّا عَنْ ثِقَةٍ كَابْنِ عُيَيْنَةَ وَإِلَى رَدِّ مَنْ كاَنَ يُدَلِّسُ عَنِ الضُّعَفَاءِ وَغَيْرِهِمْ حَتَّى يَنُصَّ عَلَى سَمَاعِهِ بِقَوْلِهِ سَمِعْتُ أَوْ حَدَّثَنَا أَوْ أَخْبَرَنَا

Sebab-sebab Berlakunya Tadlis

Perkara yang mendorong tadlis dilakukan oleh sebahagian manusia atas tujuan yang fasid seperti menyembunyikan samaʿnya daripada syaikh kerana umur syaikh yang muda, tidak masyhur atau kedudukannya yang tidak tinggi di sisi orang ramai. Tadlis yang berlaku daripada sebahagian para ulama bukanlah atas alasan ini bahkan dari sudut siqahnya mereka terhadap kesahihan hadis dan berpada dengan kemasyhurannya. Imam Syumuni berkata, “Berkemungkinan perawi telah mendengar sesebuah hadis daripada jamaah yang siqah dan daripada seorang rawi tertentu maka berpada dengan menyebut rawi tersebut tanpa perlu menyebut salah seorang daripada jamaah tersebut atau tanpa perlu menyebut kesemua ahli jamaah kerana telah ditahqiqkan kesahihan hadis tersebut sepertimana yang dilakukan oleh mursil.
وَالْبَاعِثُ عَلَى التَّدْلِيْسِ قَدْ يَكُوْنُ لِبَعْضِ النَّاسِ غَرَضٌ فَاسِدٌ مِثْلُ إِخْفَاءِ السَّمَاعِ مِنَ الشَّيْخِ لِصِغَرِ سِنِّهِ أَوْ عَدَمِ شُهْرَتِهِ وَجَاهِهِ عِنْدَ النَّاسِ وَالَّذِي وَقَعَ مِنْ بَعْضِ الأَكَابِرِ لَيْسَ لِمِثْلِ هَذَا بَلْ مِنْ جِهَةِ وُثُوقِهِمْ لِصِحَّةِ الْحَدِيثِ وَاسْتِغْنَاءٍ بِشُهْرَةِ الْحَالِ قَالَ الشُّمُنِيُّ يَحْتَمِلُ أَنْ يَكُوْنَ قَدْ سَمِعَ الْحَدِيثَ مِنْ جَمَاعَةٍ مَنَ الثِّقَاتِ وَعَنْ ذَلِكَ الرَّجُلِ فَاسْتَغْنَى بِذِكْرِهِ عِنْ ذِكْرِ أَحَدِهِمْ أَوْ ذِكْرِ جَمِيعِهِمْ لِتَحَقُّقِهِ بِصِحَّةِ الْحَدِيثِ فِيهِ كَمَا يَفْعَلُ الْمُرْسِلُ.

Muḍṭarib (مضطرب)

Jika berlaku pada sanad atau matan perbezaan daripada para perawi dengan taqdim dan taʾkhir (awal dan kemudiannya rawi) atau dengan penambahan dan pengurangan, atau penukaran seorang perawi di tempat perawi yang lain atau (penukaran) suatu matan di tempat matan yang lain, atau (berlaku) tashif (perubahan) pada nama-nama di dalam sanad atau pada (perkataan pada) bahagian matan, atau dengan peringkasan, atau dengan penghazafan (pembuangan), atau seumpamanya maka hadis itu dinamakan muḍṭarib. Jika (beberapa hadis yang muḍṭarib tersebut) dapat dijamaʿkan (dikumpulkan) maka boleh beramal dengan hadis tersebut jika tidak maka hadis tersebut ditawaqqufkan (tidak diamalkan).
وَإِنْ وَقَعَ فِي إِسْنَادٍ أَوْ مَتْنٍ اخْتِلَافٌ مِنَ الرُّوَاةِ بِتَقْدِيمٍ وَتَأْخِيرٍ أَوْ زِيَادَةٍ وَنُقْصَانٍ أَوْ إِبْدَالِ رِاوٍ مَكَانَ رَاوٍ آخرَ أَوْ مَتْنٍ مَكَانَ مَتْنٍ أَوْ تَصْحِيفٍ فِي أَسْمَاءِ السَّنَدِ أَوْ أَجْزَاءِ الْمَتْنِ أَوْ بِاخْتِصَارٍ أَوْ حَذْفٍ أَوْ مِثْلِ ذَلِكَ فَالْحَدِيثُ مُضْطَرِبٌ فَإِنْ أَمْكَنَ الْجَمْعُ فَبِهَا وَإِلَّا فَالتَّوَقُّفُ.

Mudraj (مدرج)

Jika seorang perawi menambah perkataan atau ayatnya, atau perkataan atau ayat orang lain seperti sahabi atau tabiin sebagai misal kerana sebab-sebab yang tertentu seperti penerangan bahasa, pentafsiran makna, meletakkan syarat pada sesuatu yang umum dan dijadikan khusus dan sebagainya maka hadis itu (dinamakan) mudraj.
وَإِنْ أَدْرَجَ الرَّاوِيُّ كَلَامَهُ أَوْ كَلَامَ غَيْرِهِ مِنْ صَحَابِيٍّ أَوْ تَابِعِيٍّ مَثَلًا لِغَرَضٍ مِنَ الْأَغْرَاضِ كَبَيَانِ اللُّغَةِ أَوْ تَفْسِيرٍ لِلْمَعْنَى أَوْ تَقْيِيدٍ لِلْمُطْلَقِ أَوْ نَحْوِ ذَلِكَ فَالْحَدِيثُ مُدْرَجٌ.

Riwayah bil-Maʿna

Fasal: Satu peringatan. Perbahasan ini mengenai periwayatan hadis dan penukilannya dengan makna. Padanya terdapat perselisihan dalam kalangan ulama. Maka kebanyakan ulama berpendapat bahawa ianya harus bagi seseorang yang mengetahui bahasa Arab, mahir dengan uslub-uslub kalam, mengetahui tarkib ul-khas ‘تركيب الخاص’ dan mafhumat ul-khitab ‘مفهوم الخطاب’ supaya dia tidak tersalah dengan (melakukan) penambahan dan pengurangan. Pendapat kedua mengatakan ianya harus pada mufrad ‘مفرد’ tidak murakkab ‘مركب’. Pendapat ketiga mengatakan ianya harus bagi seseorang yang (boleh) menghadirkan lafaz-lafaz hadis itu sehingga dia mampu mengubahnya. Pendapat keempat mengatakan ianya harus bagi mereka yang menghafal makna-makna hadis itu dan lupa lafaz-lafaznya kerana ada kepentingan untuk menghasilkan hukum. Adapun mereka yang (mampu) menghadirkan lafaz-lafaz hadis itu, maka tidak harus baginya kerana tiada kepentingan. Perselisihan ini ialah pada keharusan (meriwayatkan dengan makna) atau tidak, adapun keutamaan meriwayatkan dengan lafaz tanpa mengubahnya maka ianya perkara yang disepakati (ulama) kerana (mafhum) hadis Nabi: “Semoga Allah membahagiakan seseorang yang mendengar perkataanku dan menghafalnya lalu mennyampaikannya seperti yang dia dengar.” Penukilan secara makna berlaku dalam sihah sittah (kitab hadis yang enam) dan selainnya.
فَصْلٌ: تَنْبِيهٌ وَهَذَا الْمَبْحَثُ يَنْجَرُّ إِلَى رِوَايَةِ الْحَدِيثِ وَنَقْلِهِ بِالْمَعْنَى وَفِيهِ اخْتِلَافٌ فَالْأَكْثَرُونَ عَلَى أَنَّهُ جَائِزٌ مِمَّنْ هُوَ عَالِمٌ بِالْعَرَبِيَّةِ وَمَاهِرٌ فِيْ أَسَالِيْبِ الْكَلَامِ وَعَارِفٌ بِخَوَاصِّ التَّرَاكِيبِ وَمَفْهُومَاتِ الْخِطَابِ لِئَلَّا يُخْطِيَ بِزِيَادَةٍ وَنُقْصَانٍ وَقِيلَ جَائِزٌ فِي مُفْرَدَاتِ الْأَلْفَاظِ دُونَ الْمُرَكَّبَاتِ وَقِيلَ جَائِرٌ لِمَنْ اسْتَحْضَرَ أَلْفَاظَهُ حَتَّى يَتَمَكَّنَ مِنَ التَّصَرُّفِ فِيهِ وَقِيلَ جَائِزٌ لِمَنْ يَحْفَظُ مَعَانِي الْحَدِيثِ وَنَسِيَ أَلْفَاظَهَا لِلْضَرُورَةِ فِي تَحْصِيلِ الْأَحْكَامِ وَأَمَّا مَنْ اسْتَحْضَرَ الْأَلْفَاظَ فَلَا يَجُوزُ لَهُ لِعَدَمِ الضَّرُورَةِ وَهَذَا الخِلَافُ فِي الْجَوَازِ وَعَدَمِهِ أَمَّا أَوْلَوِيَّةُ رِوَايَةِ اللَّفْظِ مِنْ غَيْرِ تِصَرُّفٍ فِيهَا فَمُتَّفَقٌ عَلَيْهِ لِقَوْلِهِ نَضَّرَ اللهُ امْرَأً سَمِعَ مَقَالتَي فَوعَاهَا فأَدَّاهَا كَمَا سَمِعَ الْحَدِيثَ وَالنَّقْلُ بِالْمَعْنَى وَاقِعٌ فِي الْكُتُبِ السِّتَّةِ وَغَيِرِهَا.

Hadis ʿAnʿanah (عنعنة)

ʿAnʿanah ialah riwayat hadis dengan menggunakan lafaz ʿan fulan ʿan fulan manakala muʿanʿan ialah hadis yang diriwayatkan dengan cara ʿanʿanah. Disyaratkan pada riwayat ʿanʿanah (perawi itu) satu zaman di sisi Imam Muslim dan (bersama dengannya disyaratkan) pertemuan di sisi Imam Bukhari manakala sebahagian muhaddisin mensyaratkan pengijazahan (berserta dengan syarat muʿasarah dan liqa). Imam Muslim telah menolak (pendapat) dua kumpulan ini sekeras-kerasnya. (Dalam masalah ini muhaddisin ittifaq bahawa) ʿanʿanah mudallis tidak diterima. (Perbezaan pendapat ialah mengenai ʿanʿanah rawi yang siqah.)
وَالْعَنْعَنَةُ رِوَايَةُ الْحَدِيثِ بِلَفْظِ عَنْ فُلَانٍ عَنْ فُلَانٍ وَالْمُعَنْعَنُ حَدِيثٌ رُوِيَ بِطَرِيقِ الْعَنْعَنَةِ وَيُشْتَرَطُ فِي الْعَنْعَنَةِ الْمُعَاصَرَةُ عِنْدَ مُسْلِمٍ وَاللُّقِىُّ عِنْدَ الْبُخَارِيِّ وَالْأَخْذُ عِنْدَ قَوْمٍ آخَرِينَ.وَمُسْلِمٌ رَدَّ عَلَى الْفَرِيقَيْنِ أَشَدَّ الرَّدِّ وَبَالَغَ فِيهِ وَعَنْعَنَةُ الْمُدَلِّسِ غَيْرُ مَقْبُولٍ.

Hadis Musnad

Setiap hadis yang marfuʿ dan sanadnya muttaṣil maka ia ialah hadiś musnad. Ini ialah pendapat yang masyhur dan muʿtamad. Sebahagian muhaddisin menamakan setiap hadis yang muttasil itu sebagai musnad walaupun ianya mauquf atau maqṭuʿ dan sebahagian yang lain menamakan hadis marfuʿ itu musnad walaupun ianya mursal, muʿdal atau munqaṭiʿ.
وَكُلُّ حَدِيثٍ مَرْفُوعٍ سَنَدُهُ مُتَّصِلٌ فَهُوَ مُسْنَدٌ هَذَا هُوَ الْمَشْهُورُ الْمُعْتَمَدُ عَلَيْهِ وَبَعْضُهُمْ يُسَمِّي كُلَّ مُتَّصِلٍ مُسْنَدًا وَإِنْ كَانَ مَوْقُوفًا أَوْ مَقْطُوعًا وَبَعْضُهُمْ يُسَمِّي الْمَرْفُوعَ مُسْنَدًا وَإِنْ كَانَ مُرْسَلًا أَوْ مُعْضَلًا أَوْ مُنْقَطِعًا.

Syaz, Munkar dan Muʿallal

Fasal: Antara jenis-jenis hadis ialah Syaz, Munkar dan Muʿallal. Syaz dari segi lughah ialah seseorang yang berasingan daripada jamaah dan keluar daripadanya, dari segi istilah Syaz ialah hadis yang diriwayatkan bertentangan dengan hadis yang diriwayatkan oleh satu kumpulan rawi yang siqah. Jika perawi (bagi hadis yang pertama itu) tidak siqah maka hadis tersebut tidak diterima dan jika rawinya siqah maka untuk memutuskan (berkenaan pengambilan hadis yang mana satu) perlu diutamakan berdasarkan kepada kekuatan hafalan dan ḍabṭ yang lebih kuat, atau lebihnya bilangan perawi atau pun sebab-sebab pentarjihan yang lain. Hadis yang rajih dinamakan Mahfuz dan hadiś yang marjuh dinamakan Syaz.
فَصْلٌ: وَمِنْ أَقْسَامِ الْحَدِيثِ الشَّاذُّ وَالْمُنْكَرُ وَالْمُعَلَّلُ وَالشَّاذُّ فِي اللُّغَةِ مَنْ تَفَرَّدَ مِنَ الْجَمَاعَةِ وَخَرَجَ مِنْهَا وَفِي الْاِصْطِلَاحِ مَا رُوِيَ مُخَالِفًا لِمَا رَوَاهُ الثِّقَاتُ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ رُوَاتُهُ ثِقَاتٍ فَهُوَ مَرْدُودٌ وَإِنْ كَانَ ثِقَةً فَسَبِيلُهُ التَّرْجِيحُ بِمَزِيدِ حِفْظٍ وضَبْطٍ أَوْ كَثْرَةِ عَدَدٍ وَوُجُوهٍ أُخَرَ مِنَ التَّرْجَيحَاتِ فَالرَّاجِحُ يُسَمَّى مَحْفُوظًا وَالْمَرْجُوحُ شَاذًّا

Munkar

Munkar ialah hadis yang diriwayatkan oleh perawi yang ḍaiʿf yang bertentangan dengan perawi yang lebih daif. Lawan bagi munkar ialah maʿruf. Munkar dan Maʿruf kedua-duanya diriwayatkan oleh perawi yang daʿif, seorang lebih ḍaʿif daripada yang lain. Pada hadis Syaz dan Mahfuz (diriwayatkan oleh) perawi yang kuat, seorang lebih kuat daripada yang lain. Syaz dan Munkar ialah dua hadis yang marjuh (ditolak) manakala Mahfuz dan Maʿruf ialah dua hadis yang rajih (diterima).
Sebahagian muhaddisin tidak mensyaratkan pada Syaz dan Munkar syarat mukhalafah (syarat pertentangan) bagi rawi yang lain sama ada perawi itu perawi yang kuat atau daʿif. Mereka berpendapat, “Syaz ialah hadis yang diriwayatkan oleh siqah dan beliau meriwayatkan secara bersendirian dan tiada asal yang muwafiq atau dapat menguatkannya. Ini benar pada perawi yang tunggal, siqah dan sahih.
Sebahagian muhaddisin yang lain tidak mengambil kira siqah dan mukhalafah, begitu juga dengan Munkar, mereka tidak mengkhususkan dengan bentuk yang telah disebutkan dan mereka menamakan hadis yang diriwayatkan oleh seseorang yang dikritik dengan kefasikan, sangat pelupa, atau banyak melakukan kesalahan sebagai Munkar. Ini ialah istilah-istilah yang tidak perlu disempitkan.
وَالْمُنْكَرُ حَدِيثٌ رَوَاهُ ضَعِيفٌ مُخَالِفٌ لِمَنْ هُوَ أَضْعَفُ مِنْهُ وَمُقَابِلُهُ الْمَعْرُوفُ فَالْمُنْكَرُ وَالْمَعْرُوفُ كِلَا رَاوِيهِمَا ضَعِيفٌ وَأَحَدُهُمَا أَضْعَفُ مِنَ الْآخَرِ وَفِي الشَّاذِّ وَالْمَحْفُوظِ قَوِيٌّ أَحَدُهُمَا أَقْوَى مِنَ الْآخَرِ وَالشَّاذُ وَالْمُنْكَرُ مَرْجُوحَانِ وَالْمَحْفُوظُ وَالْمَعْرُوفُ رَاجِحَانِ
وَبَعْضُهُمْ لَمْ يَشْتَرِطُوا فِي الشَّاذِّ وَالْمُنْكَرِ قَيْدَ الْمُخَالَفَةِ لِرَاوٍ آخَرَ قَوِيًّا كَانَ أَوْ ضَعِيفًا وَقَالُوا الشَّاذُّ مَا رَوَاهُ الثِّقَةُ وَتَفَرَّدَ بِهِ وَلَا يُوجَدُ لَهُ أَصْلٌ مُوَافِقٌ وَمُعَاضِدٌ لَهُ وَهَذَا صَاِدقٌ عَلَى فَرْدٍ ثِقَةٍ صَحِيح
وَبَعْضُهُمْ لَمْ يَعْتَبِرُوا الثِّقَةَ وَلَا الْمُخَالَفَةَ وَكَذَلِكَ الْمُنْكَرُ لَمْ يَخُصُّوهُ بِالصُّورَةِ الْمَذْكُورَةِ وَسَمَّوا حَدِيثَ الْمَطْعُونِ بِفِسْقٍ أَوْ فَرْطِ غَفْلِةٍ وَكَثْرَةِ غَلَطٍ مُنْكَرًا وَهَذِهِ اِصْطِلَاحَاتُ لَا مُشَاحَةَ فِيهَا.

Mutabaʿah dan Iʿtibar

Apabila seorang perawi meriwayatkan sebuah hadis dan seorang perawi yang lain meriwayatkan sebuah hadis yang muwafiq dengan hadis yang pertama (hadis lain yang sama seperti hadis yang pertama), maka hadis (yang kedua) ini dinamakan mutabiʿ dengan sighah ism faʿil. Inilah makna apabila muhaddisin berkata, ‘تابعه فلان’ (inilah makna perkataaan muhaddisin ‘تابعه فلان’)
Kebanyakan apa yang dikatakan oleh Imam Bukhari di dalam Sahih beliau dan muhaddisin, “Ianya mempunyai mutabaʿah.”(Terdapat banyak tempat yang Imam Bukhari berkata dalam Sahihnya dan muhaddisin yang lain (dalam kitab-kitab mereka), “Hadis ini mempunyai mutabaʿah”) Mutabaʿah itu menguatkan dan mengukuhkan (hadis yang pertama.) Akan tetapi tidak lazim mutabiʿ itu sama darjat dengan darjat hadis yang asal, walaupun ianya di bawah darjat hadis yang asal, ia masih boleh dijadikan mutabaʿah. (Bukanlah satu kemestian bahawa kedudukan hadis mutabiʿ itu sama dengan kedudukan hadis asal bahkan walaupun kedudukannya lebih rendah daripada kedudukan hadis asal ianya tetap boleh dijadikan mutabiʿ).
Mutabaʿah kadang kala daripada perawi itu sendiri, dan kadang kala daripada syaikh di atas perawi tersebut (iaitu daripada ustaz perawi tersebut). Mutabaʿah yang pertama (mutabaʿah daripada perawi itu sendiri) lebih sempurna daripada yang kedua (mutabaʿah daripada syaikh perawi) kerana kelemahan itu lebih banyak dan lebih ghalib berlaku di awal sanad berbanding dengan pertengahannya
وَإِذَا رَوَى رَاوٍ حَدِيثًا وَرَوَى رَاوٍ آخَرُ حَدِيثًا مُوَافِقًا لَهُ يُسَمَّى هَذَا الْحَدِيثُ مُتَابِعًا بِصِيغَةِ أِسْمِ الْفَاعِلِ وَهَذَا مَعْنَى مَا يَقُولُ الْمُحَدِّثُونَ تَابَعَهُ فُلَانٌ وَكِثيرًا مَا يَقُولُ الْبُخَارِيُّ فِي صَحِيحِهِ وَيَقُولُونَ وَلَهُ مُتَابَعَاتٌ وَالْمُتَابَعَةُ يُوجِبُ التَّقْوِيَةَ وَالتَّأْيِيدَ وَلَا يَلْزَمُ أَنْ يَكُونَ الُمتَابِعُ مُسَاوِيًا فِي الْمَرْتَبَةِ لِلْأَصْلِ وَإِنْ كَانَ دُونَهُ يَصْلُحُ لِلْمُتَابَعَةِ
وَالْمُتَابَعَةُ قَدْ يَكُونُ فِي نَفْسِ الرَّاوِي وَقَدْ يَكُونُ فِي شَيْخٍ فَوْقَهُ وَالْأَوَّلُ أَتَمُّ وَأَكْمَلُ مِنَ الثَّانِي لِأَنَّ الوَّهْنَ فِي أَوَّلِ الْإِسْنَادِ أَكْثَرُ وَأَغْلَبُ.
Sekiranya mutabiʿ itu muwafiq dengan hadis yang asal dari segi lafaz dan makna maka ianya dipanggil ‘mislahu’ dan jika muwafiq dari segi makna tidak lafaz maka ianya dipanggil ‘nahwahu’.
Disyaratkan dalam mutabaʿah bahawa kedua-dua hadis tersebut daripada seorang sahabi yang sama, jika kedua-dua hadis tersebut daripada dua orang sahabi yang berlainan maka ianya dinamakan syahid, seperti dikatakan, “Hadis ini (hadis Sayyidina Ibnu ʿUmar) mempunyai syahid daripada hadis Sayyidina Abu Hurairah ,” dan dikatakan, “Ia mempunyai banyak syahid,” (di sini digunakan lafaz jamaʿ, bermakna terdapat banyak lagi hadis-hadis yang lain yang semakna dengan hadis itu.) dan juga seperti”Hadis si polan menjadi syahid bagi hadis ini.” (Inilah pendapat jumhur muhaddisin)
Sebahagian muhaddisin (pendapat kedua) mengkhusukan mutabaʿah untuk hadis yang muwafiq daripada segi lafaz dan syahid hadis yang muwafiq daripada segi makna, sama ada dari seorang sahabi atau dua orang sahabi. Kadangkala diitlaqkan syahid dan mutabiʿ dengan satu makna yang sama, dan perkara ini adalah jelas. Penyelidikan bagi jalan-jalan hadis dan sanad-sanadnya untuk mengenali mutabi dan syahid dinamakan iʿtibar.
وَالْمُتَابِعُ إِنْ وَافَقَ الْأَصْلَ فِي اللَّفْظِ وَالْمَعْنَى يُقَالُ مِثْلَهُ وَإِنْ وَافَقَ فِي الْمَعْنَى دُوْنَ اللَّفْظِ يُقَالُ نَحْوَهُ وَيُشْتَرَطُ فِي الْمُتَابَعَةِ أَنْ يَكُونَ الْحَدِيثَانِ مِنْ صَحَابِيٍّ وَاحِدٍ وَإِنْ كَانَا مِنْ صَحَابِيَّيْنِ يُقَالُ لَهُ شَاهِدٌ كَمَا يُقَالُ لَهُ شَاهِدٌ مِنْ حَدِيثِ أَبِي هُرَيرَةَ وَيُقَالُ لَهُ شَوَاهِدُ وَيَشْهَدُ بِهِ حَدِيثُ فُلَانٍ
وَبَعْضُهُمْ يَخُصُّونَ المُتَابَعَةَ بِالْمُوَافَقَةِ فِي اللَّفْظِ وَالشَّاهِدَ فِي الْمَعْنَى سَوَاءٌ كَانَ مِنْ صَحَابِيٍّ وَاحِدٍ أَوْ مِنْ صَحَابِيَّيْنِ.وَقَدْ يُطْلَقُ الشَّاهِدُ وَالْمُتَابِعُ بِمَعْنًى وَاحِدٍ وَالْأَمْرُ فِي ذَلِكَ بَيِّنٌ. وَتَتَبُّعُ طُرُقِ الْحَدِيثِ وَأَسَانِيدِهَا لِقَصْدِ مَعْرِفَةِ الْمُتَابِعِ وَالشَّاهِدِ يُسَمَّى الْاِعْتِبَارَ.

Hadis Sahih

Asal bagi pembahagian hadis ialah tiga iaitu sahih, hasan dan daʿif. Sahih ialah darjat yang tertinggi, daʿif ialah darjat yang paling rendah dan hasan dipertengahannya. Keseluruhan jenis-jenis yang telah disebut (seperti marfuʿ, maqtuʿ mauquf, muttasil, muʿallaq, syaz, munkar, muʿallal dan lain-lain) termasuk dalam tiga kategori ini.
Sahih ialah hadis yang sabit dengan riwayat seorang yang adil, sempurna dabtnya, hadis itu tidak muʿallal dan tidak syaz. Jika sifat-sifat ini didapati secara kamal (pada rawi) dan sempurna maka hadis itu dinamakan sahih li-zatihi. Jika terdapat kekurangan dan didapati sesuatu yang boleh menampung kekurangan tersebut seumpama hadis itu mempunyai banyak turuq maka hadis itu dinamakan sahih li ghairihi. (Oleh itu hadis sahih li ghairihi asalnya ialah hadis hasan lizatihi.) Jika tidak didapati sesuatu yang boleh menampung kekurangan tersebut maka hadis itu ialah hadis hasan li-zatihi. Hadis yang tidak didapati syarat-syarat yang muktabar pada hadis sahih, sama ada kesemuanya atau sebahagiannya (seperti salah seorang perawi itu tidak adil dan dabtnya tidak sempurna atau dia adil tetapi dabtnya tidak sempurna atau pun dabtnya sempurna tetapi dia bukan seorang yang adil), maka hadis itu ialah hadis daʿif.
Jika hadis daʿif itu mempunyai turuq yang berbilang lagi dapat menampung kelemahannya maka ianya dinamakan hasan li-ghairihi.
Berdasarkan daripada zahir perkataan muhaddiśin, adalah harus bahawa kesemua sifat yang ada pada perawi ḥadis śaḥiḥ itu kurang pada perawi ḥadiś ḥasan yakni zahirnya macam kesemua sifat-sifat yang disebutkan itu naqis tetapi sebenarnya kekurangan itu hanyalah harus pada satu sifat sahaja iaitu kamil ḍabt sedangkan sifat-sifat yang lain itu tetap pada keadaannya. (Jika sifat hafazahnya kurang dan sifat yang lain masih ada, maka ḥadiś itu dipanggil hasan.)
فَصْلٌ: وَأَصْلُ أَقْسَامِ الْحَدِيثِ ثَلَاثَةٌ صَحِيحٌ وَحَسَنٌ وَضَعِيفٌ فَالصَّحِيحُ أَعْلَى مَرْتَبَةً وَالضَّعِيفُ أَدْنَى وَالْحَسَنُ مُتَوَسِّطٌ وَسَائِرُ الْأَقْسَامِ الَّتِي ذُكِرَتْ دَاخِلَةٌ فِي هَذِهِ الثَّلَاثَةِ
فَالصَّحِيحُ مَا يَثْبُتُ بِنَقْلِ عَدْلٍ تَامِّ الْضَبْطِ غَيْرَ مُعَلَّلٍ وَلَا شَاذٍّ فَإِنْ كَانَتْ هَذِهِ الصِّفَاتُ عَلَى وَجْهِ الْكَمَالِ وَالتَّمَامِ فَهُوَ الصَّحِيحُ لِذَاتِهِ وَإِنْ كَانَ فِيهِ نَوْعُ قَصُورٍ وَوُجِدَ مَا يَجْبُرُ ذَلِكَ الْقَصُورَ مِنْ كَثْرَةِ الطُّرُقِ فَهُوَ الصَّحِيحُ لِغَيْرِهِ وَإِنْ لَمْ يُوجَدْ فَهُوَ الْحَسَنُ لِذَاتِهِ وَمَا فُقِدَ فِيهِ الشَّرَائِطُ الْمُعْتَبَرَةُ فِي الصَّحِيحِ كُلاًّ أَوْ بَعْضًا فَهُوَ الضَّعِيفُ.
وَالضَّعِيفُ إِنْ تَعَدَّدَ طُرُقُهُ وَانْجَبَرَ ضَعْفُهُ يُسَمَّى حَسَنًا لِغَيْرِهِ وَظَاهِرُ كَلَامِهِمْ أَنَّهُ يَجُوزُ أَنْ يَكُونَ جَمِيعُ الصِّفَاتِ الْمَذْكُورَةِ فِي الصَّحِيحِ نَاقِصًا فِي الْحَسَنِ لَكِنَّ التَّحْقِيقَ أَنَّ النُّقْصَانَ الَّذِي اعْتُبِرَ فِي الْحَسَنِ إِنَّمَا هُوَ بِخِفَّةِ الضَّبْطِ وَبَاقِي الصِّفَاتِ بِحَالِهَا.

ʿAdalah

ʿAdalah ialah keupayan pada diri seseorang yang membolehkannya mulazamah (berterusan) dengan taqwa dan muruʾah. Maksud taqwa ialah menghindari perbuatan buruk seperti syirik, fasiq, dan bidʿah. Dalam menghindari dosa kecil terdapat perbezaan pendapat. Pendapat yang terpilih ialah ianya tidak disyaratkan kerana ia terkeluar daripada keupayaan manusia melainkan berterusan dalam melakukan dosa kecil kerana ianya ialah dosa besar. Maksud muruʾah ialah mengelakkan diri daripada perkara-perkara yang keji dan perkara yang boleh menjatuhkan jati diri dan maruah seperti sebahagian perkara harus yang rendah seumpama makan dan minum di pasar, kencing di jalanan dan seumpamanya.
وَالْعَدَالَةُ مَلَكَةٌ فِي الشَّخْصِ تَحْمِلُهُ عَلَى مُلَازَمَةِ التَّقْوَى وَالْمُرُوءَةِ وَالْمُرَادُ بِالتَّقْوَى اِجْتِنَابُ الْأَعْمَالِ السَّيِّئَةِ مِنَ الشِّرْكِ وَالْفِسْقِ وَالْبِدْعَةِ وَفِي الْاِجْتِنَابِ عَنِ الصَّغِيرَةِ خِلَافٌ وَالْمُخْتَارُ عَدَمُ اشْتِرَاطِهِ لِخُرُوجِهِ عَنِ الطَّاقَةِ إِلَّا الْإِصْرَارَ عَلَيْهَا لِكَوْنِهِ كَبِيرَةً. وَالْمُرَادُ بِالمُرُوَّةِ التَّنَزُّهُ عَنْ بَعْضِ الْخَسَائِسِ وَالنَّقَائِصِ الَّتِي هِيَ خلِاَفُ مُقْتَضَى الْهِمَّةِ وَالْمُرُوءَةِ مِثْلُ بَعْضِ الْمُبَاحَاتِ الدَّنِيَّةِ كَالْأَكْلِ وَالشُّرْبِ فِي السُّوقِ وَالْبَوْلِ فِي الطَّرِيقِ وَأَمْثَالِ ذَلِكَ

ʿAdl ur-riwayah dan ʿAdl us-syahadah

Adalah penting untuk diketahui bahawa ʿadl ur-riwayah ‘عدل الرواية’ (adil daripada sudut meriwayatkan hadis) lebih umum daripada ʿadl us-syahadah ‘عدل الشهادة’ (adil daripada sudut menjadi saksi di mahkamah). ʿAdl us-syahadah dikhususkan kepada orang yang merdeka sementara ʿadl ur-riwayah merangkumi mereka yang merdeka dan hamba.

Maksud dabt ialah dapat menghafal sesuatu yang didengar dan memelihara daripada terlupa dan bercampur aduk, daripada sudut dia (rawi) mampu menghadirkannya (sewaktu dia ingin menyampaikan hafalannya). Ḍabṭ terbahagi kepada dua bahagian, ḍabṭ us-ṣadr (ingatan di hati) dan ḍabṭ ul-kitab (tulisan pada kitab). Ḍabṭ uṣ-ṣadr ialah dengan hafalan hati dan memahaminya dan ḍabṭ ul-kitab ialah memeliharanya di sisinya sehingga waktu beliau menyampaikan hadiś tersebut.
وَيَنْبَغِي أَنْ يُعْلَمَ أَنَّ عَدْلَ الرِّوَايَةِ أَعَمُّ مِنْ عَدْلِ الشَّهَادَةِ فَإِنَّ عَدْلَ الشَّهَادَةِ مَخْصُوصٌ بِالْحُرِّ وَعَدْلَ الرِّوَايَةِ يَشْتَمِلُ الْحُرَّ وَالْعَبْدَ وَالْمُرَادُ بِالضَّبْطِ حِفْظُ الْمَسْمُوعِ وَتَثْبِيتُهُ مِنَ الْفَوَاتِ وَالْاِخْتِلَالِ بِحَيْثُ يَتَمَكَّنُ مِنِ اسْتِحْضَارِهِ وَهُوَ قِسْمَانِ ضَبْطُ الصَّدْرِ وَضَبْطُ الْكِتَابِ. فَضَبْطُ الصَّدْرِ بِحِفْظِ الْقَلْبِ وَوَعْيِهِ وَضَبْطُ الْكِتَابِ بِصِيَانَتِهِ عِنْدَهُ إِلَى وَقْتِ الِأَدَاءِ.

Bentuk Kritikan Yang Berkaitan dengan ʿAdalah

Fasal: Adapun ʿadalah ‘عدالة’ maka kritikan-kritikan yang bersangkut-paut dengannya ada lima, 1. Kazib, 2. Ittiham bil kazib, 3 Fisq, 4. Jahalah, 5. Bidʿah.

Yang dimaksudkan dengan pendustaan rawi ialah sabit pendustaanya pada hadis Nabi sama ada dengan ikrar si pendusta itu sendiri atau dengan tanda-tanda yang lain. Hadis yang diriwayatkan oleh perawi yang dikritik berdusta dinamakan hadis mauḍuʿ. Sesiapa yang telah sabit daripadanya sengaja berdusta pada hadis walaupun berlakunya (pendustaan itu) sekali seumur hidupnya dan walaupun ia telah bertaubat daripada perbuatan tersebut tetap hadisnya tidak diterima selamanya. Perkara ini bersalahan dengan saksi dusta apabila ia telah bertaubat (maka penyaksiannya akan diterima semula).
فَصْلٌ أَمَّا الْعَدَالَةُ فَوُجُوهُ الطَّعْنِ الْمُتَعَلِّقَةِ بِهَا خَمْسٌ الْأَوَّلُ بِالْكَذِبِ وَالثَّانِي بِاتِّهَامِهِ بِالْكَذِبِ وَالثَّالِثُ بِالْفِسْقِ وَالرَّابِعُ بِالْجَهَالَةِ وَالْخَامِسُ بِالْبِدْعَةِ وَالْمُرَادُ بِكَذِبِ الرَّاوِي أَنَّهُ ثَبَتَ كَذِبُهُ فِي الْحَدِيثِ النَّبَوِيِّ إِمَّا بِإِقْرَارِ الْوَاضِعِ أَوْ بِغَيْرِ ذَلِكَ مِنَ الْقَرَائِنِ وَحَدِيثُ الْمَطْعُونِ بِالْكَذِبِ سُمِّيَ مَوْضُوعًا وَمَنْ ثَبَتَ عَنْهُ تَعَمُّدُ الْكَذِبِ فِي الْحَدِيثِ وَإِنْ كَانَ وُقُوعُهُ فَي الْعُمْرِ مَرَّةً وَإِنْ تَابَ مِنْ ذَلِكَ لَمْ يُقْبَلْ حَدِيثُهُ أَبَدًا بِخِلَافِ شَاهِدِ الزُّورِ إِذَا تَابَ

Hadis Mauḍuʿ

Oleh itu maksud hadis mauduʿ dalam istilah muhaddisin ialah ini (hadis yang perawinya telah sabit sengaja berdusta pada hadis nabawi) bukanlah maksudnya hadis yang perawinya telah sabit pendustaannya pada hadis tertentu bersama diyakini pendustaan itu pada hadis tersebut secara khusus. Maka masalah ini (iaitu menghukumkan hadis sebagai mauḍuʿ) ialah hukum zanni (sangkaan kuat). Hukum berkenaan pemalsuan dan rekaan dihukum dengan zan ghalib, dan tiada jalan untuk menghukumkannya dengan cara qatʿi (pasti) dan yakini, kerana seorang pendusta itu kadangkala ia berkata benar. Dengan ini disangkal persoalan yang timbul berkenaan “mengenali pemalsuan melalui ikrar daripada pendusta” bahawa ada kemungkinan seseorang itu berdusta dalam ikrarnya. Sesungguhnya kebenarannya itu diketahui secara ẓan ghalib (sangkaan yang kuat), kalau tidak kerana itu, maka tidak harus membunuh seorang yang mengaku membunuh dan merejam orang yang mengaku dia telah berzina, oleh itu fahamilah masalah ini.
فَاْلُمرَادُ باِلْحَدِيْثِ اْلَموْضُوْعِ فِي اصْطِلَاحِ اْلُمحَدِّثِيْنَ هَذَا لَا أَنَّهُ ثَبَتَ كَذِبُهُ وَعُلِمَ ذَلِكَ فِي هَذَا الْحَدِيْثِ بِخُصُوْصِهِ وَالْمَسْئَلَةُ ظَنِّيَّةٌ وَالْحُكْمُ بِالْوَضْعِ وَالْاِفْتِرَاءِ بِحُكْمِ الظَنِّ الْغَالِبِ وَلَيْسَ إِلَى الْقَطْعِ وَالْيَقِيْنِ بِذَلِكَ سَبِيْلٌ فَإِنَّ الْكَذُوْبَ قَدْ يَصْدُقُ وَبِهَذَا يَنْدَفِعُ مَا قِيلَ فِي مَعْرِفَةِ الْوَضْعِ بِإِقْرَارِ اْلوَاضِعِ أَنَّهُ يَجُوزُ أَنْ يَكُونَ كَاذِبًا فِي هَذاَ الْإِقْرَارِ فَإِنَّهُ يُعْرَفُ صِدْقُهُ بِغَالِبِ الظَنِّ وَلَوْ لَا ذَلِكَ لَمَا سَاغَ قَتْلُ الْمُقِرِّ بِالْقَتْلِ وَلَا رَجْمُ الْمُعْتَرِفِ بِالزِّنَا فَافْهَمْ

Ittiham bil-Kazib

Adapun ittiham ur-rawi bil kazib (rawi diaibkan dengan pendustaan) maka maksudnya ialah seorang rawi itu masyhur dengan bercakap dusta pada percakapan biasa dan dikenali dengan bercakap dusta dalam kalangan orang ramai, akan tetapi tidak sabit pendustaannya pada hadis nabawi. Sama seperti hukum ittiham bil kazib ialah riwayat sesuatu yang bertentangan dengan kaedah yang diketahui secara daruri dalam syarak. Inilah yang yang dikatakan oleh sebahagian pendapat. Bahagian ini dipanggil matruk seperti mana dikatakan, ‘حديثه متروك’ (hadisnya matruk) dan ‘فلان متروك الحديث’ (si polan itu matruk ul-hadis). Apabila perawi seperti ini bertaubat dan taubatnya benar serta terdapat tanda-tanda dia bercakap benar maka harus mendengar hadis daripadanya.

Jika seseorang itu jarang-jarang berdusta dan pendustaan itu pada percakapannya bukan pada hadis nabawi maka ianya tidak menyebabkan hadisnya dirangkumkan sebagai hadis mauḍuʿ atau matruk walaupun pembohongan itu satu maksiat (dan dosa).
وَأَمَّا اتِّهَامُ الرَّاوِي باِلْكَذِبِ فَبِأَنْ يَكُونَ مَشْهُورًا بِالْكَذِبِ وَمَعْرُوفًا بِهِ فِي كَلاَمِ النَّاسِ وَلَمْ يَثْبُتْ كَذِبُهُ فِي الْحَدِيثِ النَّبَوِيِّ وَفِي حُكْمِهِ رِوَايَةُ مَا يُخَالِفُ قَوَاعِدَ مَعْلُومَةً ضَرُورِيَّةً فِي الشَّرْعِ كَذَا قِيلَ وَيُسَمَّى هَذَا اْلقِسْمُ مَتْرُوكًا كَمَا يُقَالُ حَدِيثٌ مَتْرُوكٌ وَفلُاَنٌ مَتْرُوكُ الْحَدِيثِ. وَهَذَا الرَّجُلُ إِنْ تَابَ وَصَحَّتْ تَوْبَتُهُ وَظَهَرَتْ أَمَارَاتُ الصِّدْقِ مِنْهُ جَازَ سَمَاعُ الْحَدِيثِ
وَالَّذِي يَقَعُ مِنْهُ الْكَذِبُ أَحْيَانًا نَادِرًا فِي كَلَامِهِ غَيْرَ الْحَدِيثِ النَّبَوِيِّ فَذَلِكَ غَيْرُ مُؤَثِّرٍ فِي تَسْمِيَةِ حَدِيثِهِ بِالْمَوْضُوعِ أَوِ الْمَتْرُوكِ وَإِنْ كَانَتْ مَعْصِيَّةً

Rawi Fasiq

Adapun kefasiqan maka maksudnya ialah kefasiqan dalam amalan bukan (kefasiqan dalam) iʿtiqad kerana ia termasuk dalam bidʿah. Bidʿah kebiasaannya digunakan dalam perkara berkaitan iʿtiqad. Kazib walaupun termasuk dalam kefasiqan tetapi muhaddisin mengasingkannya sebagai asal yang berasingan kerana kritikan dengannya lebih teruk dan lebih buruk.
وَأَمَّا الْفِسْقُ فَالْمُرَادُ بِهِ الْفِسْقُ فِي الْعَمَلِ دُونَ الْاِعْتِقَادِ فَإِنَّ ذَلِكَ دَاخِلٌ فِي الْبِدْعَةِ وَأَكْثَرُ مَا يُسْتَعْمَلُ الْبِدْعَةُ فِي الْاِعْتِقَادِ وَالْكَذِبُ وَإِنْ كَانَ دَاخِلًا فِي الْفِسْقِ لَكِنَّهُمْ عَدُّوهُ أَصْلًا عَلَى حِدَةٍ لِكَوْنِ الطَّعْنِ بِهِ أَشَدُّ وَأَغْلَظُ.

Mubham Rawi

Adapun jahalah pada rawi (rawi tidak dikenali), ianya juga sebab kritikan pada ḥadis kerana apabila tidak dikenali nama dan diri seseorang maka tidak diketahui keadaannya sama ada dia seorang yang śiqah atau pun tidak, seperti seseorang berkata, ‘seorang lelaki telah meriwayatkan kepadaku,’ atau ‘seorang syaikh telah mengkhabarkan kepadaku,’ hadis ini dinamakan mubham. Hadis yang mubham tidak diterima, melainkan yang mubham itu ialah sahabi kerana mereka semuanya adil, (hadis mubham tidak diterima) walaupun mubham itu dinyatakan dengan lafaz taʿdil seperti berkata seseorang, ‘seorang yang adil telah mengkhabarkan kepadaku,’ atau ‘seorang yang siqah telah meriwayatkan kepadaku.’ Di sini terdapat ikhtilaf akan tetapi pendapat yang lebih sahih ialah ianya tidak diterima kerana mungkin perawi tersebut adil pada iʿtiqad orang yang merawikan daripadanya tetapi tidak pada hakikat perkara itu, tetapi jika yang menyatakan tersebut ialah seorang imam yang mahir (dalam ilmu hadis) maka ianya diterima.
وَأَمَّا جَهَالَةُ الرَّاوِي فَإِنَّهُ أَيْضًا سَبَبٌ لِلطَّعْنِ فِي الْحَدِيثِ لِأَنَّهُ لَمَّا لَمْ يُعْرَفْ اسْمُهُ وَذَاتُهُ لَمْ يُعْرَفْ حَالُهُ وَأنَّهُ ثِقَةٌ أَوْ غَيْرُ ثِقَةٍ كَمَا يَقُولُ حَدَّثَنِي رَجُلٌ أَوْ أَخْبَرَنِي شَيْخٌ وَيُسَمَّى هَذَا مُبْهَمًا. وَحَدِيثُ الْمُبْهَمِ غَيْرُ مَقْبُولٍ إِلَّا أَنْ يَكُونَ صَحَابِيًّا لِأَنَّهُمْ عُدُولٌ. وَإِنْ جَاءَ الْمُبْهَمُ بِلَفْظِ التَّعْدِيلِ كَمَا يَقُولُ أَخْبَرَنِي عَدَلٌ أَوْ حَدَّثَنِي ثِقَةٌ فَفِيهِ اخْتِلَافٌ وَالْأَصَحُّ أَنَّهُ لَا يُقْبَلُ لِأَنَّهُ يَجُوزُ أَنْ يَكُونَ عَدْلًا فِي اعْتِقَادِهِ لَا فِي نَفْسِ الْأَمْرِ وَإِنْ قَالَ ذَلِكَ إِمَامٌ حَاذِقٌ قُبِلَ.

Bidʿah

Adapun (kritikan dengan) bidʿah maka maksudnya ialah mengiʿtiqadkan perkara yang baharu bersalahan dengan apa yang dikenali dalam agama dan apa yang dibawa oleh Rasulullah dan sahabat Baginda melalui cara yang syubhah dan jalan takwil bukan dengan jalan penolakan dan pengingkaran kerana yang demikian itu ialah kufur. Hadis yang diriwayatkan oleh mubtadiʿ (pelaku bidʿah) adalah tertolak di sisi jumhur. Di sisi sebahagian ulama jika dia (mubtadiʿ) disifatkan dengan bercakap benar dan menjaga lidahnya maka hadisnya diterima. Sebahagian pula berpendapat, jika mubtadiʿ itu mengingkari suatu amal yang wujud secara tawatur dalam syariat dan diketahui secara daruri (jelas) ianya sebahagian daripada agama maka hadisnya ditolak, jika tidak dengan sifat ini maka diterima hadisnya walaupun mereka yang khilaf dengannya (pendapat ini) mengkafirkan mubtadiʿ tersebut dalam keadaan wujudnya dabt, waraʿ, taqwa, ihtiyat (berjaga-jaga), dan siyanah (memelihara). Pendapat yang dipilih ialah jika dia mendakyahkan bidʿahnya dan menyebarkannya maka hadisnya ditolak, jika tidak maka hadisnya diterima melainkan jika dia meriwayatkan sesuatu yang menguatkan bidʿahnya maka ia ditolak secara pasti.
وَأَمَّا الْبِدْعَةُ فَالْمُرَادُ بِهِ اعْتِقَادُ أَمْرٍ مُحْدَثٍ عَلَى خِلَافِ مَا عُرِفَ فِي الدِّينِ وَمَا جَاءَ مِنْ رَسُولِ اللهِ وَأَصْحَابِهِ بِنَوْعِ شُبْهَةٍ وَتَأْوِيلٍ لَا بِطَرِيقِ جُحُودٍ وَإِنْكَارٍ فَإِنَّ ذَلِكَ كُفْرٌ. وَحَدِيثُ الْمُبْتَدِعِ مَرْدُودٌ عِنْدَ الْجُمْهُورِ وَعِنْدَ الْبَعْضِ إِنْ كَانَ مُتَّصِفًا بِصِدْقِ اللَّهْجَةِ وَصِيَانَةِ اللِّسَانِ قُبِلَ وَقَالَ بَعْضُهُمْ إِنْ كَانَ مُنْكِرًا لِأَمْرٍ مُتَوَاتِرٍ فِي الشَّرْعِ وَقَدْ عُلِمَ بِالضَّرُورَةِ كَوْنُهُ مِنَ الدِّينِ فَهُوَ مَرْدُودٌ وَإِنْ لَمْ يَكُنْ بِهَذِهِ الصِّفَةِ يُقْبَلُ وَإِنْ كَفَّرَهُ الْمُخَالِفُونَ مَعَ وُجُودِ ضَبْطٍ وَوَرَعٍ وَتَقْوَى وَاحْتِيَاطٍ وَصِيَانَةٍ وَالْمُخْتَارُ إِنَّهُ إِنْ كَانَ دَاعِيًا إِلَى بِدْعَتِهِ وَمُرَوِّجًا لَهُ رُدَّ وَإِنْ لَمْ يَكُنْ كَذَلِكَ قُبِلَ إِلَّا أَنْ يَرْوِيَ شَيْئًا يُقَوِّي بِهِ بِدْعَتَهُ فَهُوَ مَرْدُودٌ قَطْعًا.
Secara keseluruhannya (khulasahnya ialah) para ulama berbeza pendapat mengenai pengambilan hadis daripada ahli bidʿah, mereka yang mengikut hawa nafsu dan mazhab yang serong. Kata pengarang Jamiʿ ul-Uṣul, “Sebahagian muhaddisin telah mengambil hadis daripada puak Khawarij, golongan Qadariyyah, mereka yang Tasyayyuʿ, golongan Rafiḍah, dan semua ahli bidʿah dan pengikut hawa nafsu manakala sebahagian yang lain pula telah mengambil jalan berhati-hati dan berjaga-jaga daripada mengambil hadis daripada puak-puak ini. Setiap daripada mereka mempunyai niat (dan alasan mereka yang tersendiri).” Adalah tidak syak bahawa pengambilan hadis daripada puak ini dilakukan setelah menyelidik dan mempastikannya, disebalik itu, langkah berhati-hati ialah dengan tidak mengambil hadis (daripada mereka), kerana sesungguhnya telah sabit bahawa puak-puak ini telah memalsukan banyak hadis untuk menyebarkan mazhab mereka dan mereka sendiri telah mengakuinya setelah mereka bertaubat dan kembali ke jalan yang benar, dan Allah Maha Mengetahui.
وَبِالْجُمْلَةِ الْأَئِمَّةُ مُخْتَلِفُونَ فِي أَخْذِ الْحَدِيثِ مِنْ أَهْلِ الْبِدَعِ وَالْأَهْوَاءِ وَأَرْبَابِ الْمَذَاهِبِ الزَّائِغَةِ وَقَالَ صَاحِبُ جَامِعِ الْأُصُولِ أَخَذَ جَمَاعَةٌ مِنْ أَئِمَّةِ الْحَدِيثِ مِنْ فِرْقَةِ الْخَوَارِجِ وَالْمُنْتَسِبِينَ إِلَى الْقَدَرِ وَالتَّشَيُّعِ وَالرَّفِضِ وَسَائِرِ أَصْحَابِ الْبِدَعِ وَالْأَهْوَاءِ وَقَدِ احْتَاطَ جَمَاعَةٌ آخَرُونَ وَتَوَرَّعُوا مِنْ أَخْذِ حَدِيثٍ مِنْ هَذِهِ الْفِرَقِ وَلِكُلٍّ مِنْهُمْ نِيّاَتٌ انْتَهَى وَلَا شَكَّ أَنَّ أَخْذَ الْحَدِيثِ مِنْ هَذِهِ الْفِرَقِ يَكُونُ بَعْدَ التَّحَرِّي وِالْاِسْتِصْوَابِ وَمَعَ ذَلِكَ الْاِحْتِيَاطُ فِي عَدَمِ الْأَخْذِ لِأَنَّهُ قَدْ ثَبَتَ أَنَّ هَؤُلَاءِ الْفِرَقَ كَانُوا يَضَعُونَ الْأَحَادِيثَ لِتَرْوِيجِ مَذَاهِبِهِمْ وَكَانُوا يُقِرُّونَ بِهِ بَعْدَ التَّوْبَةِ وَالرُّجُوعِ والله أَعْلَمُ.

Bentuk-bentuk Kritikan

Fasal: Adapun bentuk-bentuk kritikan yang berkaitan dengan ḍabt (ketelitian dan hafazan) ianya juga (terbahagi kepada) lima; 1. Terlalu lalai, 2. Terlalu banyak kesalahan, 3. Bersalahan dengan ramai śiqah, 4. Waham (was-was), dan 5. Ingatan yang buruk. Adapun terlalu lalai dan banyak melakukan kesalahan kedua-duanya hampir sama maka (bezanya adalah) ghaflah itu pada samaʿ (mendengar) hadis dan mengingatinya (dan menjaganya) dan banyak kesalahan itu pada memperdengarkan hadis dan menyampaikannya.
Bersalahan dengan jamaah siqah pada sanad dan matan mempunyai bentuk yang berbagai-bagai yang membolehkan hadis menjadi syaz. Beliau menjadikannya (mukhalafat us-siqaat) sebahagian daripada bentuk-bentuk kritikan yang berkaitan dengan ḍabt daripada sudut bahawa penyebab kepada mukhalafat us-siqaat ialah tiada ḍabt dan tiada hafalan dan tidak memelihara hadis daripada berubah dan bertukar.
فَصْلٌ: وَأَمَّا وُجُوهُ الطَّعْنِ الْمُتَعَلِّقَةِ بِالضَّبْطِ فَهِيَ أَيْضًا خَمْسَةٌ أَحَدُهَا فَرْطُ الْغَفْلَةِ وَثَانِيهَا كَثْرَةُ الْغَلَطِ وَثَالِثُهَا مُخَالَفَةُ الثِّقَاتِ وَرَابِعُهَا الْوَهْمُ وَخَامِسُهَا سُوْءُ الْحِفْظِ أَمَّا فَرْطُ الْفَغْلَةِ وَكَثْرَةُ الْغَلَطِ فَمُتَقَارِبَانِ فَالْغَفْلَةُ فِي السَّمَاعِ وَتَحَمُّلِ الْحَدِيثِ وَالْغَلَطُ فِي الْإِسْمَاِع وَالْأَدَاءِ وَمُخَالَفَةُ الثَّقَاتِ فِي الْإِسْنَادِ وَالْمَتْنِ يَكُونُ عَلَى أَنْحَاءٍ مُتَعَدِّدَةٍ تَكُونُ مُوجِبَةً لِلشُّذُوذِ وَجَعْلُهُ مِنْ وُجُوهِ الطَّعْنِ الْمُتَعَلِّقَةِ بِالضَّبْطِ مِنْ جِهَةِ أَنَّ الْبَاعِثَ عَلَى مُخَالَفَةِ الثِّقَاتِ إِنَّمَا هُوَ عَدَمُ الضَّبْطِ وَالْحِفْظِ وَعَدَمُ الصِّيَانَةِ عَنِ التَّغيُّرِ وَالتَّبْدِيلِ.

Muʿallal

Kritikan daripada sudut waham (was-was) dan nisyan (lupa), mereka yang melakukan kesalahan (dalam meriwayatkan hadis) disebabkan oleh waham dan nisyan dan meriwayatkan hadis dalam keadaan wujudnya waham, jika dapat diketahui waham dan nisyan itu dengan qarinah-qarinah (tanda-tanda) yang menunjukkan bentuk-bentuk kecacatan dan sebab-sebab yang buruk maka hadis itu dinamakan muʿallal dan ini ialah bahagian yang paling tersembunyi dalam ilmu hadis dan paling halus, hanya mereka yang dikurniakan dengan kefahaman dan hafalan yang luas, mengetahui martabat kedudukan para perawi dan hal keadaan sanad-sanad dan matan-matan dapat menguasainya seperti ulama yang terdahulu dalam kalangan mereka yang mahir dalam bidang ini sehinggalah berakhirnya pada Imam Daraqutni . Dikatakan tidak datang selepas beliau yang seumpamanya dalam bidang ini, dan Allah (S.W.T) Maha Mengetahui.
وَالطَّعْنُ مِنْ جِهَةِ الْوَهْمِ وَالنِّسْيَانِ الَّذَين أُخْطِأَ بِهِمَا وَرُوِيَ عَلَى سَبِيلِ التَّوَهُّمِ إِنْ حَصَلَ الْاِطِّلَاعُ عَلَى ذَلِكَ بِقَرَائِنَ دَالَّةٍ عَلَى وُجُوهِ عِلَلٍ وَأَسْبَابٍ قَادِحَةٍ كَانَ الْحَدِيثُ مُعَلَّلًا وَهَذَا أَغْمَضُ عُلُومِ الْحَدِيثِ وَأَدَقُّهَا وَلَا يَقُومُ بِهِ إِلَّا مَنْ رُزِقَ فَهْمًا وَحِفْظًا وَاسِعًا وَمَعْرِفَةً تَامَّةً بِمَرَاتِبِ الرُّوَاةِ وَأَحْوَالِ الْأَسَانِيدِ وَالْمُتُونِ كَالْمُتَقَدِّمِينَ مِنْ أَرْبَابِ هَذَا الْفَنِّ إِلَى أَنِ انْتَهَى إِلَى الدَّارَقُطْنِي وَيُقَالُ لَمْ يَأْتِ بَعْدَهُ مِثْلُهُ فِي هَذَا الْأَمْرِ والله أَعْلَمُ

Hafalan Yang Buruk

Adapun ingatan yang buruk, muhaddisin berkata, sesungguhnya maksudnya ialah tidaklah dia seorang yang betulnya melebihi daripada salahnya dan hafalan dan kemantapannya melebihi sifat lupanya yakni kesalahan dan kelupaannya melebihi atau menyamai betul dan kemantapannya maka ia termasuk dalam suʾ ul-hifz. Maka sandarannya ialah periwayatan yang betul dan ketelitiannya kedua-duanya melebihi daripada hafalan yang buruk dan kecuaiannya.
Suʾ ul-hifz jika lazim halnya dalam semua keadaaan sepanjang umurnya maka hadisnya tidak diterima. Sebahagian muhaddisin memasukkannya ke dalam bahagian syaz. Jika suʾ ul-hifz berlaku disebabkan sebab yang mendatang seperti kekurangan pada hafalannya disebabkan usia yang tua, hilang penglihatan atau kitab-kitabnya maka ia dinamakan mukhtalit.
Jika hadis yang diriwayatkan sebelum berlaku ikhtilat dan sebelum berlaku kekurangan dalam hadis itu dapat dibezakan daripada hadis yang diriwayatkan selepas keadaan ini berlaku maka hadis itu akan diterima, jika tidak dapat dibezakan maka hadis itu ditawaqqufkan. Jika tidak dapat dipastikan maka ia juga akan ditawaqqufkan. Jika terdapat mutabaʿat dan syawahid bagi hadis-hadis ini (hadis yang berlaku ikhtilat, ikhtilal atau isytibah) maka hadis ini akan dinaiktarafkan daripada hadis yang mardud kepada hadis yang maqbul. Ini juga ialah hukum bagi hadis-hadis yang mastur, mudallas dan mursal.
وَأَمَّا سُوءُ الْحِفْظِ فَقَالُوا إِنَّ الْمُرَادَ بِهِ أَنْ لَا يَكُونَ إِصَابَتُهُ أَغْلَبَ عَلَى خَطَائِهِ وَحِفْظُهُ وَإِتْقَانُهُ أَكْثَرُ مِنْ سَهْوِهِ وَنِسْيَانِهِ يَعْنِي إِنْ كَانَ خَطَأُهُ وَنِسْيَانُهُ أَغْلَبَ أَوْ مُسَاوِيًا لِصَوَابِهِ وَإِتْقَانِهِ كَانَ دَاخِلًا فَي سُوءِ الْحِفْظِ فَالْمُعْتَمَدُ عَلَيْهِ صَوَابُهُ وُإِتْقَانُهُ وَكَثْرَتُهُمَا وَسُوءُ الْحَفْظِ إِنْ كَانَ لَازَمَ حَالَهُ فِي جَمِيعِ الْأَوْقَاتِ وَمُدَّةِ عُمُرِهِ لَا يُعْتَبَرُ بِحَدِيثِهِ وَعِنْدَ بَعْضِ الْمُحَدِّثِينَ هَذَا أَيْضًا دَاخِلٌ فِي الشَّاذِّ وَإِنْ طَرَأَ سُوءُ الْحِفْظِ لِعَارِضٍ مِثْلُ اخْتِلَالٍ فِي الْحَافِظَةِ بِسَبَبِ كِبَرِ سِنِّهِ أَوْ ذَهَابِ بَصَرِهِ أَوْ فَوَاتِ كُتُبِهِ فَهَذَا يُسَمَّى مُخْتَلِطًا
فَمَا رُوِيَ قَبْلَ الْاِخْتِلَاطِ وَالْاِخْتِلَالِ مُتَمَيِّزًا عمَّا رَوَاهُ بَعْدَ هَذِهِ الْحَالِ قُبِلَ وَاِنْ لَمْ يَتَمَيَّزْ تُوُقِّفَ وَاِنْ اشْتَبَهَ فَكَذَلِكَ وَاِنْ وُجِدَ لِهَذَ الْقِسْمِ مُتَابَعَاتٌ وَشَوَاهِدُ تَرَقَّى مِنْ مَرْتَبَةِ الرَّدِّ اِلَى الْقَبُولِ وَالرُّجْحَانِ وَهَذَا حُكْمُ أَحَادِيثِ الْمَسْتُورِ وَالْمُدَلِّسِ و الْمُرْسِلِ

Hadis Gharib, ʿAziz dan Masyhur

Fasal: Hadis sahih jika perawinya seorang maka ia dinamakan hadis gharib, jika ada dua perawi maka dinamakan ʿaziz dan jika lebih (daripada dua perawi) maka dinamakan masyhur dan mustafiḍ. Jika perawinya mencapai bilangan ramainya sehingga daripada segi adat adalah mustahil mereka bersepakat untuk membohonginya maka hadis tersebut dinamakan mutawatir.
Gharib juga dinamakan fard, maksudnya rawi ialah seorang iaitu bilangan perawi ada seorang walaupun pada satu tempat pada isnad akan tetapi ia dinamakan fard nisbi, jika (hanya seorang rawi) pada setiap tempat maka ia dinamakan fard mutlaq. Makna bilangan perawi dua orang bahawa ada dua orang perawi pada setiap tempat (dalam isnad) jika terdapat pada satu tempat seorang perawi misalnya maka hadis itu tidak akan menjadi hadis aziz akan tetapi ia akan menjadi hadis gharib. Berdasarkan qiyas inilah makna pertimbangan ramainya rawi dalam hadis masyhur iaitu bahawa pada setiap tempat itu terdapat lebih daripada dua orang perawi. Inilah yang dimaksudkan dengan perkataan muḥaddiśin “Di dalam bidang ini, keputusan akan diberi mengikut bilangan rawi yang paling sedikit,” maka fahamilah perkara ini.
فَصْلٌ: اَلْحَدِيثُ الصَّحِيحُ إِنْ كَانَ رَاوِيهِ وَاحِدًا يُسَمَّى غَرِيبًا وَإِنْ كَانَ اثْنَيْنِ يُسَمَّى عَزِيزًا وَإِنْ كَانُوا أَكْثَرَ يُسَمَّى مَشْهُورًا وَمُسْتَفِيضًا وَإِنْ بَلَغَتْ رُوَاتُهُ فِي الْكَثْرَةِ إِلَى أَنْ يَسْتَحِيلَ فِي العَادَةِ تَوَاطُؤُهُمْ عَلَى الْكَذِبِ يُسَمَّى مُتَوَاتِرًا
وَيُسَمَّى الْغَرِيبُ فَرْدًا أَيْضًا وَالْمُرَادُ بِكَوْنِ رَاوِيهِ وَاحِدًا كَوْنُهُ كَذَلِكَ وَلَوْ فِي مَوْضِعٍ وَاحِدٍ مِنَ الْإِسْنَادِ لَكِنَّهُ يُسَمَّى فَرْدًا نِسْبِيًّا وَإِنْ كَانَ فِي كُلِّ مَوْضِعٍ مِنْهُ يُسَمَّى فَرْدًا مُطْلَقًا وَالْمُرَادُ بِكَوْنِهِمَا اثْنَيْنِ أَنْ يَكُونَا فِي كُلِّ مَوْضِعٍ كَذَلِكَ فَإِنْ كَانَ فِي مَوْضِعٍ وَاحِدٍ مَثَلًا لَمْ يَكُنِ الْحَدِيثُ عَزِيزًا بَلْ غَرِيبًا وَعَلَى هَذَا الْقِيَاسِ مَعْنَى اعْتِبَارِ الْكَثْرَةِ فِي الْمَشْهُورِ أَنْ يَكُونَ فِي كُلِّ مَوْضِعٍ أَكْثَرُ مِنَ اثْنَيْنِ وَهَذَا مَعْنَى قَوْلِهِمْ إِنَّ الْأَقَلَّ حَاكِمٌ عَلَى الْأَكْثَرِ فِي هَذَا الْفَنِّ فَافْهَمْ.

Gharib

Maklumlah di sini daripada perkara yang telah disebutkan bahawa gharabah tidak menafikan kesahihan hadis dan harus hadis itu menjadi hadis sahih yang gharib.
(Menurut pendapat sebahagian muhaddisin) gharib kadangkala dimaksudkan dengan makna syaz yakni ianya daripada bahagian kritikan pada hadis, dan inilah maksud kenyataan pengarang kitab Masobih dalam katanya, “Ini hadis gharib,” apabila beliau mengatakan untuk mengkritik sesuatu hadis.
Sebahagian muhaddisin mentafsirkan syaz sebagai (hadis yang diriwayatkan oleh) seorang perawi tanpa mengambil kira mukhalafat dengan siqaat seperti yang telah lalu. Mereka mengatakan, “sahih syaz,” dan “sahih ghair syaz,” maka syuzuz dengan makna ini juga tidak menafikan kesahihan hadis seperti gharabah. Manakala syaz yang disebut sebagai satu kritikan ianya ialah syaz yang bersalahan dengan siqaat.
وَعُلِمَ مِمَّا ذُكِرَ أَنَّ الْغَرَابَةَ لَا تُنَافِي الصِّحَّةَ وَيَجُوزُ أَنْ يَكُونَ الْحَدِيثُ صَحِيحًا غَرِيبًا بِأَنْ يَكُونَ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْ رِجَالِهِ ثِقَةً وَالْغَرِيبُ قَدْ يَقَعُ بِمَعْنَى الشَّاذِّ أَيْ شُذُوذًا هُوَ مِنْ أَقْسَامِ الطَّعْنِ فِي الْحَدِيثِ وَهَذَا هُوَ الْمُرَادُ مِنْ قَوْلِ صَاحِبِ الْمَصَابِيحِ مِنْ قَوْلِهِ هَذَا حَدِيثٌ غَرِيبٌ لَمَّا قَالَ بِطَرِيقِ الطَّعْنِ وَبَعْضُ النَّاسِ يُفَسِّرُونَ الشَّاذَّ بِمُفْرَدِ الرَّاوِي مِنْ غَيْرِ اعْتِبَارِ مُخَالَفَتِهِ لِلثِّقَاتِ كَمَا سَبَقَ وَيَقُولُونَ صَحِيحٌ شَاذٌّ وَصَحِيحٌ غَيْرُ شَاذٍّ فَالشُّذُوذُ بِهَذَا الْمَعْنَى أَيْضًا لَا يُنَافِي الصِّحَّةَ كَالْغَرَابَةِ وَالَّذِي يُذْكَرُ فِي مَقَامِ الطَّعْنِ هُوَ مُخَالِفٌ لِلثِّقَاتِ.

Tingkatan Hadis Daif

Fasal: Hadis daʿif iaitu hadis yang tidak didapati padanya syarat-syarat yang muktabar dalam hadis sahih dan hadis hasan secara keseluruhan atau sebahagian. Diaibkan rawi tersebut dengan syaz, nakarah atau mana-mana ʿillah. Dengan iktibar ini maka berbilanglah bahagian hadis daif. Ianya menjadi banyak sama ada secara satu persatu atau gabungan, begitu juga (menjadi banyak) tingkatan-tingkatan sahih dan hasan daripada zat keduanya dan selain keduanya disebabkan perbezaan martabat dan darjat dalam kesempurnaan sifat-sifat yang muktabar yang diambil daripada mafhum keduanya bersama wujud perkongsian pada asal kesahihan atau kehasanan hadis tersebut. Sebahagian ulama membuat ketetapan tingkatan-tingkatan sahih dan mengenalpastikannya serta mereka menyebutkan contoh-contoh sanad-sanadnya. Mereka mengatakan nama bagi ʿadalah dan ketepatan itu merangkumi perawi-perawinya, akan tetapi sebahagiannya adalah lebih tinggi martabatnya daripada yang lain.
فَصْلٌ: اَلْحَدِيثُ الضَّعِيفُ هُوَ الَّذِي فُقِدَ فِيهِ الشَّرَائِطُ الْمُعْتَبَرَةُ فِي الصِّحَّةِ وَالْحَسَنِ كُلًّا أَوْ بَعْضًا وَيُذَمُّ رَاوِيهِ بِشُذُوذٍ أَوْ نَكَارَةٍ أَوْ عِلَّةٍ. وَبِهَذَا الْاِعْتِبَارِ يَتَعَدَّدُ أَقْسَامُ الضَّعِيفِ وَيَكْثُرُ إِفْرَادًا وَ تَرْكِيبًا وَمَرَاتِبُ الصَّحِيحِ وَالْحَسَنِ لِذَاتِهِمَا وَلِغَيْرِهِمَا أَيْضًا بِتَفَاوُتِ الْمَرَاتِبِ وَالدَّرَجَاتِ فِي كَمَالِ الصِّفَاتِ الْمُعْتَبَرةِ الْمَأْخُوذَةُ فِي مَفْهُومَيْهِمَا مَعَ وُجُودِ الْاِشْتِرَاكِ فِي أَصْلِ الصِّحَّةِ وَالْحَسَنِ. وَالْقَوْمُ ضَبَطُوا مَرَاتِبَ الصِّحَّةِ وَعَيَّنُوهَا وَذَكَرُوا أَمْثِلَتَهَا مِنَ الْأَسَانِيدِ وَقَالُوا اِسْمُ الْعَدَالَةِ وَالضَّبْطِ يَشْمُلُ رِجَالَهَا كلها وَلَكِنَّ بَعْضَهَا فَوْقَ بَعْضٍ.

Sanad Yang Paling Sahih

Mengatakan secara mutlak “sanad yang paling sahih” kepada sanad tertentu padanya terdapat ikhtilaf. Sebahagian mengatakan sanad yang paling sahih ialah riwayat Zain ul-ʿAbidin daripada bapanya daripada datuknya, ada dikatakan riwayat Malik daripada Nafiʿ daripada Ibnu ʿUmar, dan ada dikatakan riwayat Zuhri daripada Salim daripada Ibnu ʿUmar.
Yang haq ialah menghukumkan sanad yang tertentu sebagai paling sahih secara mutlaq tidak harus, walau bagaimana pun pada sahih ada martabat yang tinggi dan beberapa sanad termasuk dalamnya. Jika disyaratkan dengan sesuatu syarat seperti dikatakan sanad yang paling sahih bagi negeri tertentu atau pada bab tertentu atau pada masalah tertentu maka ianya sahih, dan Allah Maha Mengetahui.
وَأمَّا إِطْلَاقُ أَصَحِّ الْأَسَانِيدِ عَلَى سَنَدٍ مَخْصُوصٍ عَلَى الْاِطْلَاقِ فَفِيهِ اخْتِلَافٌ فَقَالَ بَعْضُهُمْ أَصَحُّ الْأَسَانِيدِ زَيْنُ الْعَابِدِينَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ وَقِيلَ مَالِكٌ عَنْ نَافِعٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ وَقِيلَ الزُّهْرِيُّ عَنْ سَالِمٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ وَالْحَقُّ أَنَّ الْحُكْمَ عَلَى إِسْنَادٍ مَخْصُوصٍ بِالْأَصَحِّيِّةِ عَلى الْإِطْلَاقِ غَيْرُ جَائِزٍ إِلَّا أَنَّ فِي الصِّحَّةِ مَرَاتِبَ عُلْيًا وَعِدَّةٌ مِنَ الْأَسَانِيدِ يَدْخُلُ فِيهَا وَلَوْ قُيِّدَ بِقَيْدٍ بِأَنْ يُقَالَ أَصَحُّ أَسَانِيدِ البَّلَدِ الْفُلَانِيِّ أَوْ فِي البَابِ الْفُلَانِيِّ أَوْ فِي الْمَسْئَلَةِ الْفُلَانِيَّةِ يَصِحُّ والله أَعْلَمُ

Hadis Hasan Gharib

Fasal: Antara adat Imam Tirmizi bahawa beliau berkata dalam kitabnya, “Hadis hasan sahih,” “Hadis gharib hasan,” “Hadis hasan gharib sahih,” tidak syak pada harusnya berhimpun hasan dan sahih seperti ianya hasan pada zatnya dan sahih disebabkan perkara lain. Begitu juga pada terhimpunnya keghariban dan kesahihan seperti yang telah lalu. Adapun berhimpunnya gharabah dan hasan maka ulama telah mempersoalkannya kerana Imam Tirmizi mengambil kira berbilangnya tariq pada hadis hasan maka bagaimana boleh berlaku gharib (padanya). Para ulama menjawab bahawa iktibar berbilang riwayat pada hasan bukan secara itlaq (keseluruhan) bahkan pada bahagian tertentu (yakni untuk hasan li-ghairi). Sekira-kira dihukumkan berhimpunnya hasan dan gharabah maka maksudnya pada bahagian yang lain (iaitu hasan li-zatihi). Sebahagian ulama berpandangan bahawa Imam Tirmizi mengisyaratkan dengan (hukum) tersebut kepada perbezaan turuq (jalan-jalan) dengan datangnya hadis tersebut pada satu tariq secara gharib dan pada satu tariq yang lain secara hasan. Dikatakan “wau” bermakna “au” kerana beliau syak dan tidak pasti sama ada hadis itu gharib atau hasan. Dikatakan makna hasan di sini bukan makna istilahi tetapi makna lughawi iaitu dengan makna sesuatu yang tabii cenderung kepadanya, dan pendapat yang terakhir ini terlalu jauh (keluar daripada perbahasan).
فَصْلٌ: مِنْ عَادَةِ التِّرْمِذِيِّ أَنْ يَقُولَ فِي جَامِعِهِ حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ حَدِيثٌ غَرِيبٌ حَسَنٌ حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ صَحِيحٌ وَلَا شُبْهَةَ فِي جَوَازِ اجْتِمَاعِ الْحَسَنِ وَالصِّحَةِ بِأَنْ يَكُونَ حَسَنًا لِذَاتِهِ وَصَحِيحًا لِغَيْرِهِ وَكَذَلِكَ فِي اجْتِمَاعِ الْغَرَابَةِ وَالصِّحَةِ كَمَا أَسْلَفْنَا وَأَمَّا اجْتِمَاعُ الْغَرَابَةِ وَالْحَسَنِ فَيَسْتَشْكِلُونَهُ بِأَنَّ التِّرْمِذِيَّ اعْتَبَرَ فِي الْحَسَنِ تَعَدُّدَ الطُّرُقِ فَكَيْفَ يَكُونُ غَرِيبًا وَيُجِيبُونَ بِأَنَّ اعْتِبَارَ تَعَدُّدِ الطُّرُقِ فِي الْحَسَنِ لَيْسَ عَلَى الْإِطْلَاقِ بَلْ فِي قِسْمٍ مِنْهُ وَحَيْثُ حُكِمَ بِاجْتِمَاعِ الْحَسَنِ وَالْغَرَابَةِ الْمُرَادُ قِسْمٌ آخَرُ. وَقَالَ بَعْضُهُمْ إنَّهُ أَشَارَ بِذَلِكَ إِلَى اخْتِلَافِ الطُّرُقِ بِأَنْ جَاءَ فِي بَعْضِ الطُّرُقِ غَرِيبًا وَفِي بَعْضِهَا حَسَنًا وَقِيلَ الْوَاوُ بِمَعْنَى أَوْ بِأَنَّهُ يَشُكُّ وَيَتَرَدَّدُ فِي أَنَّهُ غَرِيبٌ أَوْ حَسَنٌ لِعَدَمِ مَعْرِفَتِهِ جَزْمًا وَقِيلَ الْمُرَادُ بِالْحَسَنِ ههُنَا لَيْسَ مَعْنَاهُ الْاِصْطِلَاحِيُّ بَلِ اللُّغَوِيُّ بِمَعْنَى مَا يَمِيلُ إِلَيْهِ الطَّبْعُ وَهَذَا الْقَوْلُ بَعِيدٌ جِدًّا.

Hadis Sebagai Hujah Untuk Hukum

Fasal: Berhujah dalam ahkam dengan menggunakan hadis sahih ialah perkara yang disepakati ke atasnya. (Para ulama bersepakat bahawa hadis-hadis sahih boleh dijadikan hujjah pada hukum-hakam) Demikian juga dengan hadiś yang hasan li-zatihi di sisi kebanyakan ulama. Hadiś hasan itu digolongkan dalam hadis sahih dalam daripada sudut menggunakannya sebagai hujah, walaupun hadis hasan itu darjahnya lebih rendah daripada hadis sahih.
Hadis daʿif yang mencapai tahap hasan li-ghairihi disebabkan berbilang turuqnya (sanadnya) juga disepakati bahawa ianya boleh digunakan sebagai hujah. Pendapat yang masyhur bahawa hadis daʿif adalah muktabar boleh digunapakai dalam fadaʾil aʿmal tidak pada selainnya maksudnya ialah hadis daʿif yang mufrad (hanya ada satu tariq sahaja) bukan himpunannya (yang berbilang turuq) kerana ia termasuk dalam bahagian hadis hasan bukan hadis daʿif. Perkara ini dijelaskan oleh ramai muhaddisin.
Sebahagian ulama berpendapat jika hadis daʿif itu disebabkan suʾ ul-hifz, ikhtilat dan tadlis berserta wujudnya sidq dan menjaga agama maka (kedaʿifan itu) tertampung dengan berbilang turuq. Akan tetapi, jika kedaʿifan itu disebabkan ittiham bil-kazib, syuzuz, atau fuhsy ul-khataʾ maka kedaʿifan itu tidak dapat ditampung dengan berbilang turuq dan hadis tersebut dihukumkan dengan daif dan hanya digunakan dalam fadail aʿmal. Atas dasar ini, diertikan apa yang dikatakan bahawa hadis daʿif yang digabungkan dengan hadis daif yang lain tidak menambahkan kekuatan pada hadis tersebut. Jika tidak maka kenyataan ini jelas salahnya, maka perhatikanlah.
فَصْلٌ: اَلْاِحْتِجَاجُ فِي الْأَحْكَامِ بِالْخَبَرِ الصَّحِيحِ مُجْمَعٌ عَلَيهِ وَكَذَلِكَ بِالْحَسَنِ لِذَاتِهَ عِنْدَ عَامَّةِ الْعُلَمَاءِ وَهُوَ مُلْحَقٌ بِالصَّحِيحِ فِي بَابِ الْاِحْتِجَاجِ وَإِنْ كَانَ دُونَهُ فِي الْمَرْتَبَةِ وَالْحَدِيثُ الضَّعِيفُ الَّذِي بَلَغَ بِتَعَدُّدِ الطُّرُقِ مَرْتَبَةَ الْحَسَنِ لِغَيْرِهِ أَيْضًا مُجْمَعٌ (عَلَيْهِ) وَمَا اشْتَهَرَ أَنَّ الْحَدِيثَ الضَّعِيفَ مُعْتَبَرٌ فِي فَضَائِلِ الْأَعْمَالِ لَا فِي غَيْرِهَا الْمُرَادُ مُفْرَدَاتُهُ لَا مَجْمُوعُهَا لِأَنَّهُ دَاخِلٌ فَي الْحَسَنِ لَا فِي الضَّعِيفِ صَرَّحَ بِهِ الْأَئِمَّةُ
وَقَالَ بَعْضُهُمْ إِنْ كَانَ الضَّعِيفُ مِنْ جِهَةِ سُوءِ ْحِفْظٍ أَوِ اخْتِلَاطٍ أَوْ تَدْلِيسٍ مَعَ وُجُودِ الصِّدْقِ وَالدِّيَانَةِ يَنْجَبِرُ بَتَعَدُّدِ الطُّرُقِ وَإِنْ كَانَ مِنْ جِهَةِ اتِّهَامِ الْكَذِبِ أَوِ الشُّذُوذِ أَوْ فُحْشِ الْخَطَأِ لَا يَنْجَبِرُ بِتَعَدُّدِ الطُّرُقِ وَالْحَدِيثُ مَحْكُومٌ عَلَيْهِ بِالضُّعْفِ وَمَعْمُولٌ بِهِ فِي فَضَائِلِ الْأَعْمَالِ وَعَلَى مِثْلِ هَذَا يَنْبَغِي أَنْ يُحْمَلَ مَا قِيلَ إِنَّ لُحُوقَ الضَّعِيفِ بِالضَّعِيفِ لَا يُفِيدُ قُوَّةً وَإِلَّا فَهَذَ الْقَوْلُ ظَاهِرُ الْفَسَادِ فَتَدَبَّرْ.

Sahih Bukhari dan Sahih Muslim

Fasal: Apabila darjah hadis sahih berbeza dan sebahagian hadis sahih lebih sahih daripada sebahagian yang lain maka ketahuilah bahawa di sisi jumhur muhaddisin, kitab Sahih Bukhari didahulukan ke atas seluruh kitab yang dikarang (dan berada di tempat yang paling tinggi). sehingga mereka berkata, “Kitab yang paling sahih selepas Kitab Allah ialah Sahih Bukhari.
Sebahagian ulama Maghrib (seperti ulama di Tunisia, Marakesh dan Jazair) mentarjihkan Sahih Muslim ke atas Sahih Bukhari. Jumhur berkata, pentarjihan itu kembali kepada bayan (penyusunan) yang indah, tata cara perletakan dan tertib yang baik, isyarat yang sangat halus dan mengutamakan isyarat-isyarat penting yang cantik pada sanad-sanad, akan tetapi kesemua ini adalah diluar perbahasan sedangkan perbahasan kita mengenai kesahihan dan kekuatan hadis dan yang berkaitan dengan kedua-duannya. Tidak ada mana-mana kitab yang menyamai Sahih Bukhari pada perkara ini berdalilkan sempurnanya sifat-sifat yang disyaratkan bagi hadis sahih pada rawi-rawi Imam Bukhari. Faktor utama pada kesahihan sesuatu hadis ialah pada perawinya (dan ini didapati lebih sempurna dan utama dalam kitab Sahih Bukhari). Sebahagian ulama bertawaqquf dalam memihakkan salah seorang daripada mereka ke atas yang lain. Pendapat yang lebih benar ialah pendapat yang pertama.
فَصْلٌ: لَمَّا تَفَاوَتَتْ مَرَاتِبُ الصَّحِيحِ وَالصِّحَاحُ بَعْضُهَا أَصَحُّ مِنْ بَعْضٍ فَاعْلَمْ أَنَّ الَّذِي تَقَرَّرَ عِنْدَ جُمْهُورِ الْمُحَدِّيثن أَنَّ صَحِيحَ الْبُخَارِي مُقَدَّمٌ عَلَى سَائِرِ الْكُتُبِ الْمُصَنَّفِة حَتَّى قَالُوا أَصَحُّ الْكُتُبِ بَعْدَ كِتَابِ اللهِ صَحِيحُ الْبُخَارِي وَبَعْضُ الْمُغَارِبَةِ رَجَّحُوا صَحِيحَ مُسْلِمٍ عَلَى صَحِيحِ الْبُخَارِي وَالْجُمْهُورُ يَقُولُونَ إِنَّ هَذَا فِيمَا يَرْجِعُ إِلَى حُسْنِ الْبَيَانِ وَجَودَةِ الْوَضْعِ وَالتَّرْتِيبِ وَرِعَايَةِ دَقَائِقِ الْإِشَارَاتِ وَمَحَاسِنِ النُكَاتِ فِي الْأسنايد وَهَذَا خَارِجٌ عَنِ الْمَبْحَثِ وَالْكَلَامُ فِي الصِّحَّةِ وَالْقُوَّةِ وَمَا يَتَعَلَّقُ بِهِمَا وَلَيْسَ كِتَابٌ يُسَاوِي صَحِيحَ الْبُخَارِي فِي هَذَا الْبَابِ بِدَلِيلِ كَمَالِ الصِّفَاتِ الَّتِي اعْتُبِرَتْ فِي الصِّحَّةِ فِي رِجَالِهِ وَبَعْضُهُمْ تَوَقَّفَ فِي تَرْجِيحِ أَحَدِهِمَا عَلَى الْآخَرِ وَالْحَقُّ هُوَ الْأَوَّلُ

Tingkatan Hadis Sahih

Hadis yang disepakati diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim dinamakan “muttafaq ʿalaih”. Imam Ibnu Hajar berkata, “Dengan syarat hadis tersebut daripada sahabah yang sama.” Ulama berkata, jumlah hadis-hadis yang muttafaq ʿalaih berjumlah 2,326 hadis. Kesimpulannya hadis yang disepakati oleh syaikhain didahulukan ke atas selainnya, kemudian hadis yang diriwayatkan secara bersendirian oleh Imam Bukhari kemudian hadis yang diriwayatkan secara bersendirian oleh Imam Muslim, kemudiannya hadis yang mengikut syarat Imam Bukhari dan Imam Muslim, kemudian hadis yang mengikut syarat Imam Bukhari, kemudian hadis yang mengikut syarat Imam Muslim, kemudian hadis yang diriwayatkan daripada selain para perawi yang telah disebutkan yang diriwayatkan oleh para imam yang telah mengsyaratkan sahih (dalam kitab mereka) dan mereka mensahihkannya. Oleh itu, terdapat tujuh bahagian. Maksud syarat Imam Bukhari dan Imam Muslim ialah bahawa para perawi bersifat dengan sifat-sifat yang para perawi Bukhari dan Muslim disifatkan dengannya iaitu (dari segi) dabt, ʿadalah, tiada syuzuz, nakarah dan ghaflah, dan ada yang berpendapat bahawa yang dimaksudkan dengan syarat Bukhari dan Muslim ialah para perawi itu sendiri, perbahasan berkenaan perkara ini adalah panjang, kami telah menyebutkannya dalam Muqaddimah Kitab Syarh Safar is-Saʿadah.
وَالْحَدِيثُ الَّذِي اتَّفَقَ الْبُخَارِيُّ وَمُسْلِمٌ عَلَى تَخْرِيجِهِ يُسَمَّى مُتَّفَقًا عَلَيهِ وَقَالَ الشَّيخُ بِشَرْطِ أَنْ يَكُونَ عَنْ صَحَابِيٍّ وَاحِدٍ وَقَالُوا مَجْمُوعُ الْأَحَادِيثِ الْمُتَّفَقَةِ عَلَيهَا أَلْفَانِ وَثَلَاثُمِائَةٍ وَسِتَّةٌ وَعِشْرُونَ وَبِالْجُمْلَةِ مَا اتَّفَقَ عَلَيهِ الشَّيخَانِ مُقَدَّمٌ عَلَى غَيرِهِ ثُمَّ مَا تَفَرَّدَ بِهِ الْبُخَارِيُّ ثُمَّ مَا تَفَرَّدَ بِهِ مُسْلِمٌ ثُمَّ مَا كَانَ عَلَى شَرْطِ الْبُخَارِيِّ وَمُسْلِمٍ ثُمَّ مَا هُوَ عَلَى شَرْطِ الْبُخَارِيِّ ثُمَّ مَا هُوَ عَلَى شَرْطِ مُسْلِمٍ ثُمَّ مَا هُوَ رَوَاهُ مِنْ غَيْرِهِمْ مِنَ الْأَئِمَّةِ الَّذِينَ الْتَزَمُوا الصِّحَّةَ وَصَحَّحُوهُ فَالْأَقْسَامُ سَبْعَةٌ وَالْمُرَادُ بِشَرْطِ الْبُخَارِيِّ وَمُسْلِمٍ أَنْ يَكُونَ الرِّجَالُ مُتَّصِفِينَ بِالصِّفَاتِ الَّتِي يَتَّصِفُ بِهَا رِجَالُ الْبُخَارِيِّ وَمُسْلِمٍ مِنَ الضَّبْطِ وَالْعَدَالَةِ وَعَدَمِ الشُّذُوذِ وَالنَّكَارَةِ وَالْغَفْلَةِ وَقِيلَ الْمُرَادُ بِشَرْطِ الْبُخَارِيِّ وَمُسْلِمٍ رِجَالُهُمَا أَنْفُسُهُمْ وَالْكَلَامُ فِي هَذَا طَوِيلٌ ذَكَرْنَاهُ فِي مُقَدِّمَةِ شَرْحِ سِفْرِ السَّعَادَةِ.

Sahih Selain Sahihain

Fasal: Hadis-hadis sahih tidak terhad kepada Sahih Bukhari dan Sahih Muslim sahaja. Kedua-dua mereka tidaklah merangkumkan kesemua hadis sahih (di dalam kitab mereka) bahkan mereka berdua hanya menghadkan (di dalamnya) hadis yang sahih. Mereka berdua tidak membawakan kesemua hadis sahih yang ada pada mereka atau di atas syarat mereka, apatah lagi hadis-hadis sahih yang ada pada selain Imam Bukhari dan Imam Muslim.
Imam Bukhari telah berkata, “Aku hanya menyatakan hadis-hadis yang sahih di dalam kitab ini dan aku telah meninggalkan banyak lagi hadis-hadis sahih yang lain.” Kata Imam Muslim , “Hadis-hadis yang aku nyatakan dalam kitab ini ialah hadis-hadis yang sahih, akan tetapi aku tidak menyatakan apa yang aku tidak nyatakan di sini ianya ialah hadis daʿif.” Oleh itu pasti ada sebab-sebab tertentu dalam meninggalkan atau menyatakan hadis-hadis ini sama ada daripada segi kesahihannya atau sebab-sebab yang lain.
فَصْلٌ: اَلْأَحَادِيثُ الصَّحِيحَةُ لَمْ تَنْحَصِرْ فِي صَحِيحَيِ الْبُخَارِيِّ وَمُسْلِمٍ وَلَمْ يَسْتَوْعِبَا الصِّحَاحَ كُلَّهَا بَلْ هُمَا مُنْحَصِرَانِ فِي الصِّحَاحِ. وَالصِّحَاحُ الَّتِي عِنْدَهُمَا وَعَلَى شَرْطِهِمَا أَيْضًا لَمْ يُورِدَاهُمَا فِي كِتَابَيْهِمَا فَضْلًا عَمَّا عِنْدَ غَيْرِهِما. قَالَ الْبُخَارِيُّ مَا أَوْرَدْتُ فِي كِتَابِي هَذَا إِلَّا مَا صَحَّ وَلَقَدْ تَرَكْتُ كَثِيرًا مِنَ الصِّحَاحِ. وَقَالَ مُسْلِمٌ الَّذِي أَوْرَدْتُ فِي هَذاَ الْكِتَابِ مِنَ الْأَحَادِيثِ صَحِيحٌ وَلَا أَقُولُ إِنَّ مَا تَرَكْتُ ضَعِيفٌ. وَلَا بُدَّ أَنْ يَكُونَ فِي هَذَا التَّرْكِ وَالْاِتْيَانِ وَجْهُ تَخْصِيصِ الْإِيرَادِ وَالتَّرْكِ إِمَّا مِنْ جِهَةِ الصِّحَّةِ أَوْ مِنْ جِهَةِ مَقَاصِدَ أُخَرَ.
Imam Hakim Abu Abdullah Nisapuri telah menyusun sebuah kitab dan beliau menamakannya “al-Mustadrak” (Penyempurnaan yang Kurang) yang maknanya, ‘hadis-hadis sahih yang ditinggalkan oleh Bukhari dan Muslim maka beliau telah membawanya dalam kitab ini dan telah menyebutkan riwayat yang tidak diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, sebahagiannya berdasarkan syarat syaikhain, sebahagiannya atas syarat salah seorang daripada keduanya dan sebahagiannya atas syarat selain keduanya. Beliau telah berkata, “Sesungguhnya Imam Bukhari dan Muslim tidak menghukumkan bahawa hadis-hadis selain daripada hadis yang diriwayatkan dalam kedua-dua kitab tidak sahih.” Beliau juga berkata, “Satu kumpulan dalam kalangan mereka yang melakukan bidʿah pada zaman kita ini telah menjulurkan lidah mereka mengkritik imam-imam agama dengan mengatakan bahawa himpunan hadis-hadis yang sahih di sisi kamu tidak lebih daripada sekadar sepuluh ribu sedangkan diriwayatkan daripada Imam Bukhari bahawa beliau berkata, “Aku telah menghafal 100,000 hadis sahih dan hadis yang tidak sahih 200,000 hadis. Zahirnya dan Allah Lebih Mengetahui bahawa maksud beliau ialah sahih mengikut syarat yang ditetapkan oleh beliau. Had bilangan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dalam kitab Sahih beliau bersama dengan pengulangan, 7,275 hadis dan selepas dihilangkan pengulangannya, sebanyak 4,000 hadis.
وَالْحَاكِمُ أَبُو عَبْدِ اللهِ النَّيْسَافُورِيّ صَنَّفَ كِتَابًا سَمَّاهُ الْمُسْتَدْرَكَ بِمَعْنَى أنَّ مَا تَرَكَهُ الْبُخَارِيُّ وَمُسْلِمٌ مِنَ الصِّحَاحِ أَوْرَدَهُ فِي هَذَا الْكِتَابِ وَتَلَافَى وَاسْتَدْرَكَ بَعْضَهَا عَلَى شَرْطِ الشَّيْخَيْنِ وَبَعْضَهَا عَلَى شَرْطِ أَحَدِهِمَا وَبَعْضَهَا عَلَى غَيْرِ شَرْطِهِمَا وَقَالَ إِنَّ الْبُخَارِيَّ وَمُسْلِمًا لَمْ يَحْكُمَا بِأَنَّهُ لَيْسَ أَحَادِيثُ صَحِيحَةٌ غَيْرَ مَا خَرَّجَاهُ فِي هَذَيْنِ الْكِتَابَيْنِ وَقَالَ قَدْ حَدَثَ فِي عَصْرِنَا هَذَا فِرْقَةٌ مِنَ الْمُبْتَدِعَةِ أَطَالُوا أَلْسِنَتَهُمْ بِالطَّعْنِ عَلَى أَئِمَّةِ الدِّينِ بِأَنَّ مَجْمُوعَ مَا صَحَّ عِنْدَكُمْ مِنَ الْأَحَادِيثِ لَمْ يَبْلُغْ زُهَاءَ عَشَرَةِ آلَافٍ وَنُقِلَ عَنِ الْبُخَارِيِّ أَنَّهُ قَالَ حَفِظْتُ مِنَ الصِّحَاحِ مِائَةَ أَلْفِ حَدِيثٍ وَمِنْ غَيْرِ الصِّحَاحِ مِائَتَيْ أَلْفٍ وَالظَّاهِرُ واللهُ أَعْلَمُ أَنَّهُ يُرِيدُ الصَّحِيحَ عَلَى شَرْطِهِ وَمَبْلَغُ مَا أَوْرَدَ فِي هَذَا الْكِتَابِ مَعَ التَّكْرَارِ سَبْعَةُ آلافٍ وِمِائَتَانِ وَخَمْسٌ وَسَبْعُونَ حَدِيثًا وَبَعْدَ حَذْفِ التَّكْرَارِ أَرْبَعَةُ آلَافٍ
Ramai lagi para imam telah menulis kitab mengenai hadis sahih seumpama Sahih Ibnu Khuzaimah yang digelar imam ul-aʾimmah, beliau ialah syaikh kepada Imam Ibnu Hibban. Kata Imam Ibnu Hibban dalam memuji beliau, “Aku tidak pernah melihat seseorang yang lebih baik daripada segi menulis dan menyusun kitab sunan, dan daripada segi memelihara lafaz-lafaz hadis yang sahih daripada Imam Ibnu Khuzaimah, seolah-olah sunan dan hadis-hadis kesemuanya berada dihadapan matanya.
Dan seumpama Sahih Ibnu Hibban murid kepada Imam Ibnu Khuzaimah seorang yang siqah, mempunyai banyak kelebihan, seorang imam, dan mempunyai kefahaman yang tinggi. Kata Imam Hakim , “Imam Ibnu Hibban ialah pakar dalam bidang ilmu agama, bahasa, hadis, dan seorang yang baik dalam memberi amaran, beliau ialah antara orang-orang bijak pandai.
Dan seumpama sahih Imam Hakim Abu ʿAbdillah an-Nisaburi seorang yang hafiz lagi siqah (dan kitab beliau) yang dinamakan al-Mustadrak. Walaubagaimanapun di dalam kitab ini terdapat bahagian yang beliau telah terlepas pandang dan para muhaddisin telah mengkritik beliau kerana ini. Muhaddisin mengatakan bahawa Imam Ibnu Khuzaimah dan Imam Ibnu Hibban lebih mantap dan lebih bagus daripada Imam Hakim , lebih baik dan halus sanadnya dan matan-matannya.
Dan seumpama al-Mukhtarah oleh Hafiz Diyaʾ ud-Din al-Maqdisi, beliau juga telah mengeluarkan hadis-hadis sahih yang tidak terdapat dalam Sahihain. Para muhaddisin berkata, “Kitab beliau lebih baik daripada al-Mustadrak.” Dan seumpama Sahih Ibnu ʿAwanah dan Ibnu Sakan, al-Muntaqa oleh Ibnu Jarud, kesemua kitab-kitab ini dikhususkan dengan hadis yang sahih, akan tetapi beberapa ulama telah mengkritik keduanya sama ada secara taʿassub atau adil, dan di atas setiap mereka yang berilmu ada yang lebih tinggi ilmunya, dan Allah Maha Mengetahui.
وَلَقَدْ صَنَّفَ الْآخَرُونَ مِنَ الْأَئِمَّةِ صِحَاحًا مِثْلَ صَحِيحِ ابْنِ خُزَيْمَةَ الَّذِي يُقَالُ لَهُ إِمَامُ الْأَئِمَّةِ وَهُوَ شَيْخُ ابْنِ حِبَّانَ وَقَالَ ابْنُ حِبَّانَ فِي مَدْحِهِ مَا رَأَيْتُ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ أَحَدًا أَحْسَنَ فِي صِنَاعَةِ السُّنَنِ وَأَحْفَظَ لِلْأَلْفَاظِ الصَّحِيحَةِ مِنْهُ كَأَنَّ السُّنَنَ وَالْأَحَادِيثَ كُلَّهَا نَصْبُ عَيْنِهِ وَمِثْلُ صَحِيحِ ابْنِ حِبَّانَ تِلْمِيذُ ابْنِ خُزَيْمَةَ ثِقَةٌ ثَبَتٌ فَاضِلٌ إَمَامٌ فَهَّامٌ وَقَالَ الْحَاكِمُ كَانَ ابْنُ حِبَّانَ مِنْ أَوْعِيَةِ الْعِلْمِ وَاللُّغَةِ وَالْحَدِيثِ وَالْوَعْظِ وَكَانَ مِنْ عُقَلَاءِ الرِّجَالِ وَمِثْلُ صَحِيحِ الْحَاكِمِ أَبِي عَبْدِ اللهِ النَّيْسَافُورِيِّ الْحَافِظِ الثِّقَةِ الْمُسَمَّى بِالْمُسْتَدْرَكِ وَقَدْ تَطَرَّقَ فِي كِتَابِهِ هَذَا التَّسَاهُلُ وَأَخَذُوا عَلَيْهِ وَقَالُوا ابْنُ خُزَيْمَةَ وَابْنُ حِبَّانَ أَمْكَنُ وَأَقْوَى مِنَ الْحَاكِمِ وَأَحْسَنُ وَأَلْطَفُ فِي الْأَسَانِيدِ وَالْمُتُونِ وَمِثْلُ الْمُخْتَارَةِ لِلْحَافِظِ ضِيَاءِ الدِّينِ الْمَقْدِسِيِّ هُوَ أَيْضًا خَرَّجَ صِحَاحًا لَيْسَتْ فِي الصَّحِيحَيْنِ وَقَالُوا كِتَابُهُ أَحْسَنُ مِنَ الْمُسْتَدْرَكِ وَمِثْلُ صَحِيحِ ابْنِ عَوَانَةَ وَابْنِ السَّكَنِ وَالْمُنْتَقَى لِابْنِ جَارُودَ وَهَذِهِ الْكُتُبُ كُلُّهَا مُخْتَصَّةٌ بِالصِّحَاحِ وَلَكِنَّ جَمَاعَةً انْتَقَدُوا عَلَيْهِمَا تَعَصُّبًا أَوْ إِنْصَافًا وَفَوْقَ كُلُّ ذِي عِلْمٍ عَلِيمٌ واللهُ أَعْلَمُ.

Kutub Sittah

Di dalam Islam, terdapat enam buah kitab yang masyhur, yang paling tinggi, yang dipanggil ‘Enam Kitab Sahih’ “الصحاح الست”, iaitu Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim, Jami at-Tirmizi, Sunan Abi Daud, Sunan Nasai, Sunan Ibnu Majah. Sebahagian ulama berpendapat kitab Muwatta Imam Malik berada pada tempat Sunan Ibnu Majah, antaranya pengarang kitab Jamiʿ ul-Usul. Keempat-empat buah kitab itu mengandungi hadis sahih, hasan dan daif. Adapun Sahihain maka kesemua hadis di dalamnya ialah hadis sahih. Penamaan kitab tersebut dengan Sihah Sittah ialah secara taghlib.
فَصْلٌ: الْكُتُبُ السِّتَةُ الْمَشْهُورَةُ الْمُقَرَّرَةُ فِي الْإِسلْاَمِ الَّتِي يُقَالُ لَهَا الصِّحَاحُ السِّتُ هِيَ صَحِيحُ الْبُخَارِي وَصَحِيحُ مُسْلِمٍ وَالْجَامِعُ لِلتِّرْمِذِيِّ وَالسُّنَنُ لِأَبِي دَاوُدَ وَالنَّسَائِي وَسُنَنُ ابْنِ مَاجَهْ وَعِنْدَ الْبَعْضِ الْمُوَطَّأُ بَدْلُ ابْنِ مَاجَهْ وَصَاحِبُ جَامِعِ الْأُصُولِ اخْتَارَ الْمُوَطَّأَ وَفِي هَذِهِ الْكُتُبِ الْأَرْبَعَةِ أَقْسَامٌ مِنَ الْأَحَادِيثِ مِنَ الصِّحَاحِ وَالْحِسَانِ وَالضِّعَافِ وَتَسْمِيَتُهَا بِالصِّحَاحِ السِتِّ بِطَرِيقِ التَّغْلِيبِ
Pengarang kitab Masobih telah menamakan hadis-hadis selain daripada hadis yang diriwayatkan oleh syaikhain sebagai Hisan. Ia lebih mendekati daripada sudut ini kepada makna bahasa atau ianya istilah baru daripada beliau. Sebahagian muhaddisin mengatakan kitab Imam Darimi lebih sesuai dan lebih layak untuk dijadikan sebagai kitab keenam kerana para perawinya lebih kurang daripada sudut kedaʿifannya dan kewujudan hadis munkar dan syaz juga terlalu sedikit, sanadnya tinggi dan sanad sulasinya lebih banyak daripada sulasiyat ul-Bukhari.
Kitab-kitab yang disebutkan ini ialah kitab-kitab yang paling masyhur. Terdapat banyak lagi kitab-kitab yang masyhur selain daripada kitab-kitab yang disebutkan ini. Imam Suyuti menyebutkan dalam kitab Jamʿ ul-Jawamiʿ kitab-kitab yang banyak melebihi lima puluh buah kitab yang mengandungi hadis-hadis sahih, hasan dan daif. Beliau juga berkata, “Aku tidak meriwayatkan di dalamnya satupun hadis yang disifatkan sebagai hadis mauduʿ yang muhaddisin secara sepakat telah meninggalkan dan menolaknya.” Dan Allah (S.W.T) Maha Mengetahui
وَسَمَّى صَاحِبُ الْمَصَابِيحِ أَحَادِيثَ غَيْرِ الشَّيخَينِ بِالْحِسَانِ وَهُوَ قَرِيبٌ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ قَرِيبٌ مِنْ الْمَعْنَى اللُّغَوِيِّ أَوْ هُوَ اصْطِلَاحٌ جَدِيدٌ مِنْهُ. وَقَالَ بَعْضُهُمْ كِتَابُ الدَّارَمِي أَحْرَى وَأَلْيَقُ بِجَعْلِهِ سَادِسَ الْكُتُبِ لِأَنَّ رِجَالَهُ أَقَلُّ ضَعْفًا وَوُجُودَ الْأَحَادِيثِ الْمُنْكَرَةِ وَالشَّاذَةِ فِيهِ نَادِرٌ وَالْأَسَانِيدُ عَالِيَةٌ وَثُلَاثِيَّتُهُ أَكْثَرُ مِنْ ثُلَاثِيَّاتِ الْبُخَارِي وَهَذِهِ الْمَذْكُورَاتُ مِنَ الْكُتُبِ أَشْهَرُ الْكُتُبِ وَغَيرُهَا مِنَ الْكُتُبِ كَثِيرَةٌ شَهِيرَةٌ وَلَقَدْ أَوْرَدَ السُّيُوطِيُّ فِي كِتَابِ جَمْعِ الْجَوَامِعِ مِنْ كُتُبٍ كَثِيرَةٍ يَتَجَاوَزُ خَمْسِيَن مُشْتَمِلَةً عَلَى الصِّحَاحِ وَالْحِسَانِ وَالضِّعَافِ وَقَالَ مَا أَوْرَدْتُ فِيهَا حَدِيثًا مَوسُومًا بِالْوَضْعِ اتَّفَقَ الْمُحَدِّثُونَ عَلَى تَرْكِهِ وَرَدِّهِ وَاللَّهُ أَعْلَمُ.

Imam-imam Dalam Kitab Mishkat

Pengarang kitab Mishkat menyebutkan pada permulaan kitabnya beberapa orang imam yang ulung, mereka ialah Imam Bukhari, Imam Muslim, Imam Malik, Imam Syafiʿi, Imam Ahmad bin Hanbal, Imam Tirmizi, Imam Abu Daud, Imam Nasaʾi, Imam Ibnu Majah, Imam Darimi, Imam Daraqutni, Imam Baihaqi dan Imam Razin rahimahumullah ta’ala, dan beliau telah menyebut para imam yang lain secara ringkas. Kami telah menulis berkenaan ehwal mereka dalam sebuah kitab yang berasingan dan dinamakan dengan al-Ikmal bi-Zikr Asmaʾ ir-Rijal, hanya daripada Allah (S.W.T) taufiq dan Dialah tempat memohon pertolongan di dunia dan akhirat.
وَذَكَرَ صَاحِبُ الْمِشَكَوةِ فِي دِيبَاجَةِ كِتَابِهِ جَمَاعَةً مِنَ الْأَئِمَّةِ الْمُتْقِنِينَ وَهُمُ الْبُخَارِيُّ وَمُسْلِمٌ وَالْإِمَامُ مَالِكٌ وَالْإِمَامُ الشَّافِعِيُّ وَالْإِمَامُ أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلَ وَالتِّرْمِذِيُّ وَأَبُو دَاوُدَ وَالنَّسَائِيُّ وَابْنُ مَاجَهْ وَالدَّارِمِيُّ وَالدَّارَقُطْنِيُّ وَالْبَيهَقِيُّ وَرَزِينٌ وَأَجْمَلَ فِي ذِكْرِ غَيرِهِمْ وَكَتَبْنَا أَحْوَالَهُمْ فِي كِتَابٍ مُفْرَدٍ مُسَمَّى بِالْإِكْمَاِلِ بِذِكْرِ أَسْمَاِء الرِّجَالِ وَمِنَ اللهِ التَّوفِيقُ وَهُوَ الْمُسْتَعَانُ فِي الْمَبْدَأِ وَالْمَآلِ.